НАЙ-НОВИ:

САЩ призоваха Русия да осъди убийците на Анна Политковская

Руската разследваща журналистка Анна Политковская беше убита преди 13 години, на 7 октомври 2004-а година.

На тъжната годишнина властите в САЩ призоваха Русия – всички виновни за тежкото престъпление да бъдат осъдени.

От американското посолство в Москва подчертаха, че Политковская е правила “това, което правят журналистите – търсила е истината и тя бе разстреляна заради мъжественото осветяване на социални, политически и правозащитни проблеми“.

image0 (9K)

В отговор руското Външно чрез публикация в социалната мрежа “Туитър” посъветва САЩ да се заемат с разкриването на убийството на американския президент Джон Кенеди.

Припомняме, че преди 5 години убийците на Анна Политковская са наказани. Същевременно в САЩ много наказателни дела от този род остават неразкрити, в това число и убийството на американския президент Джон Кенеди“, пишат от Москва.

Политковская бе разстреляна на 7 октомври, когато е рожденият ден на руския президент Владимир Путин. Тялото на журналистката е открито във входа на дома й в Москва.

Арестувани са няколко души. През 2009 година те са оправдани. Руският върховен съд обаче отменя оправдателните присъди и връща делото за доразследване.

На 9 юни 2014 година Московският градски съд осъжда на доживотен затвор чеченците Рустам Махмудов и Али Гайтукаев. Те са признати от първата съдебна инстанция за организатори и изпълнители на убийството на Политковская. Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов е признат за посредник в престъплението. Той е осъден на 20 години, в затворническа колония. Братята на предполагаемия изпълнител на убийството – Ибрахим и Джубраил Махмудови, проследили Политковская, отиват зад решетките – съответно за 12 и 14 години.

11 години затвор получава бившият служител в московската милиция Дмитрий Павлюченков, признал вината си за организиране на проследяването на Политковская.

Защитата отбелязва, че следствието така и не е обяснило какъв мотив са имали осъдените. Поръчителят на престъплението и до момента не е разкрит.

offnews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Кварталната структура на ГЕРБ – Център, Стара Загора организира турнир…