НАЙ-НОВИ:

Родителите на Микаела и любовта напук на стигмата

Микаела е на 5 години и има щастливо детство. Ако родителите й бяха послушали един лекарски съвет, трябваше да я изоставят още след раждането.

“Докторът ни каза, че тя няма да живее дълго, че обществото не приема такива хора, по-добре да я изоставим, защото животът ни ще бъде ад”. Микаела е родена със Синдрома на Даун – както около 100 други деца всяка година.

Красимир Ламбов и Силвена Христова – родителите на Микаела, за миг не са обмисляли идеята да изоставят детето си. Вместо това веднага започнали да търсят информация за това състояние с надеждата да се справят по-добре с отглеждането, но се сблъскали с тишината. В интернет имало прекалено малко истории на семейства като тяхното, не защото не съществували, а защото никой не искал или не събирал смелост да говори за тях. За повечето тишината била естествен отговор на това, което се случва в семействата им. Не и Силвена и Красимир. Веднага след раждането на Микаела започнали да променят всичко това.

“Постепенно решихме, че искаме да разказваме за Микаела, не се притеснявахме, не се срамувахме и не искахме да се изолираме”, разказва майката на момичето пред Свободна Европа.

Родителите на Микаела създават видеоклипове от всекидневието си и статии, с които показват предизвикателствата, които срещат. Не го правят за популярност в социалните мрежи, където имат над 100 хиляди последователи, а за да помогнат на други семейства с деца със Синдрома на Даун да намерят това, което те не са открили в началото – яснота и разбиране отвъд стигмата.

“Още с първия клип видяхме, че хората се интересуват, което означава, че наистина има нужда. Искахме да променим обществени нагласи и предразсъдъци, като показваме Синдрома на Даун по един по-различен начин според това, което ние преживяваме и усещаме”, казва Силвена.

В началото на декември Красимир Ламбов и Силвена Христова издадоха и първата книга в България на подобна тематика с авторски илюстрации – “Слънце в семейството. Приключенията на Крис и Микаела”.

“Искахме да намерим най-добрия начин, освен клиповете, които създаваме, да покажем Синдрома на Даун и решихме, че това трябва да е чрез детска книга. Разказваме за вълненията и първите тревоги. Ние го разказваме през погледа на Крис – баткото на Микаела по един детски и достъпен начин”, споделя Силвена.

Ивайло Везенков www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Края на годината наближава все повече и съвсем нормално идва…