НАЙ-НОВИ:

Рекетът в училище: В детската градина е тройно по-голям от този в училище

Между 30 и 110 лева се събират в началото на учебната година от родителите  в детските градини и училищата, това показа проверка на „Монитор“.

В първа група родителите трябва да  заделят около 50-60 лв., за да осигурят всички необходими помагала, консумативи, играчки и подаръци за госпожите. На изхода на детската градина обаче сумата може да набъбне до 100-110 лв.

При учениците в 11-и и 12-и клас минават по-тънко и се бъркат само за застраховка и „доброволно“ дарение, които възлизат на 30-35 лв. Оказва се, че средствата, които трябва да се дават  в детските градини е тройно по-голям от тези в училище.

Преди няколко години общините забраниха на директорите да събират средства от родителите. Това ставаше чрез родителски колектив и училищното настоятелство. Така в началото на учебната година, със съдействието на ръководството, те определят каква сума е необходима. Средствата се събират на сляпо, споделя родител, който е натоварен с тази задача в столична детска градина. Причината – заради GDPR-a той няма право да получи списък с имената на децата в групата. Той знае само бройката на децата.

В детските градини най-често сумите се събират за помагала и консумативи за рисуване и писане. Предвидливо още в началото на годината се заделят и пари за подаръци за 8 март, Коледа и рождени дни на госпожите. В някои градини родителите са задължени да отделят средства и за вода тоалетна хартия, кърпички, чашки. Пари за килими, филтри за кани за вода, допълнителни шкафчета или други удобства, които липсват в обзавеждането на групата, също могат да бъдат предвидени в началото на учебната година. Ако бъдат закупени групово, минават като дарение за детската градина от името на един от родителите. Отделно винаги се заделят и по 10-15 лв. за извънредни разходи. Като се тегли чертата и се пресметне сумата за помагала и канцеларски материали, подаръци за госпожите и допълнителни удобства, то за хлапе от първа до трета група излиза между 50 и 70 лв.

Децата в предучилищна група им излиза по-солено. Причината – освен парите в родителската каса за консумативи, тетрадки и подаръци, трябва да се отделят и допълнителни средства, за  материали за подготвителна група за училище, които всяко дете трябва да има. В него влизат индивидуални флумастери, пастели, цветни моливи, темперни бои, острилка, скицник, блок за рисуване, лепило, химикалки, с които децата да пишат и рисуват. За тях е необходим и несесер, в който да ги държат. Трябват им тетрадки с тесни и широки редове и с големи квадратчета. За всички допълнителни материали родителите на децата от последната група им са необходими 50-60 лв. Така като се добави и сумата, внесена в „родителската“ каса, настойниците излизат общо на минус 100-110 лв.

В училищата с нарастването на възрастта на детето постепенно пък намаляват и средствата, които се събират след родителски срещи. За децата от първи до четвърти клас, се харчат средно между 40 и 60 лв. Те се използват за учебни помагала, застраховки, баджове, чипове, подаръци, като остава и някаква сума в касиера за допълнителни разходи по време на учебната година. Почти във всяко училище се предвиждат и различни суми за лакомства за първия учебен ден. В същото време от родителите в по-горните класове често задължително се изискват само пари за застраховка. Отделно обаче родителите правят „доброволни“ дарения.

Въпреки че просветният министър изпрати писмо, в което напомни, че събирането на средства за материали, консумативи и ремонти е забранено тази практика продължава в много училища в страната.

Източник: Монитор Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
След вчерашното убийство на фелдшера в тополовградското село Орешник е…