НАЙ-НОВИ:

Статистика: Стряскащ ръст на безработните

За 10 работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта.

Половината са посочили като причина – извънредното положение и мерките срещу разпространението на коронавируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни – за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден – почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение.

За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301, пише в. “Сега”.

9909 души са на борсата от началото на кризата, които са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на Агенцията по заетостта.

В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление.

КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Медици от Банско прикривали случаи на 50 души в курортния…