НАЙ-НОВИ:

Ето за кои длъжности търсят най-много хора у нас в момента

Оказва се, че в момента най-търсените кадри не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители. Това изненадващо разкритие прави нов доклад на Европейската комисия, който анализира недостига и уменията на работната сила в страните от Европейския съюз. Еврокомисията обръща специално внимание на браншовете, където работните места и търсенето на подходящи хора за тях се увеличават най-бързо. Именно изброените по-горе професии се оказват “най-бързо растящи” в България.

Търсите работа? 10 Грешки, които не трябва да допускате при интервю!

В доклада на Европейската комисия са акцентира върху драматичното несъответствие между търсенето на подготвени специалисти в България и недостига на подобни кадри у нас. Европейските чиновници твърдят, че 69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни “цифрови умения”, което означава, че не могат да работят в Интернет, с компютри и смартфони.

България е далеч под средното европейско равнище по почти всички показатели, засягащи пазара на труда, разкрива още докладът. У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри – при 40% средно за Европейския съюз. В същото време само 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в други страни от Европейския съюз 66% от компаниите пращат работниците и служителите си на курсове.

Узаконяват работа без трудов договор Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Майстори на барбекюто посрещаха клиентите на МЕТРО Стара Загора в…