НАЙ-НОВИ:

ГЕРБ и “патриотите” провалиха кворума в парламента. Яйца и домати посрещнаха депутатите

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано в четвъртък по искане на БСП, се провали, след като депутатите от ГЕРБ и коалиционните им партньори от „Обединени париоти“ не се регистрираха и така не беше събран необходимият кворум от 121 народни представители.

През това време отвън се събраха десетки протестиращи, които замеряха сградата с яйца и домати. Миналата седмица левицата настоя Народното събрание да заседава в дневен ред от две точки – да задължи правителството да внесе актуализация на бюджета във връзка с мерките срещу коронакризата и изслушване на премиера Бойко Борисов заради случаите на полицейско насилие на протестите.

Още преди да започне регистрацията на депутатите обаче, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков обяви, че с колегите му няма да участват в извънредното заседание, защото намират предложените от БСП точки в дневния му ред за „безпредметни и безумни“.

Последваха два опита за събиране на кворум, при които народните представители се подписваха ръчно в списък при председателя Цвета Караянчева. Причината е, че системата за регистраци и гласуване в пленарната зала е демонтирана заради предстоящото преместване на парламента в ремонтираната втора сграда в бившия Партиен дом.

И при двата опита бяха събрани 78 подписа, след което Караянчева обяви, че БСП не е успяла да осигури кворум за извънредното парламентарно заседание и си тръгна под викове „Оставка“ от социалистите. Премиерът Борисов не се появи в сградата на Народното събрание.

През това време протестиращите отвън бяха отделени от плътен полицейски кордон, който им пречеше да доближат парламента. Преди ден бяха обявени няколко различни призива за сутрешна блокада на Народното събрание – от т.нар. „Отровно трио“, организаращи всекидневните протести на Ларгото, от гражданско движение „БОЕЦ“, от младежката организация на „Да, България“ и от сдружението „Зелен Младост“.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
СДРУЖЕНИЕ „ТЕНИС КЛУБ „СИМИТЛИ 2017” има удоволствието да покани на…