НАЙ-НОВИ:

И заведенията в Стара Загора се включиха в националния протест

 От днес, денят на българската армия и храброст, Гергьовден или иначе казано 06.05., Министерството на здравеопазването позволи заведенията да отворят своите градини, тераси и открити площи.

Екип на ЗАРАТА решихме да отидем да обядваме в любимото ни заведение наблизо. И – не работи! Попитахме ги защо. Ето какво си поговорихме с тях:

– Очаквахме да е отворено. Изненадахте ни, защо не работите?

– Както всички знаем Министерството на здравеопазването в неделя каза, че може да отворим, в понеделник каза, че разстоянието между масите трябва да е 2,5 метра, вчера каза, че може да е 1,5 метра, днес още нищо не са казали, май спят!

– И сега?

– Сега протестираме и чакаме! Протестираме като не отваряме градината – въпреки, че близо два месеца сме затворени и разчитаме на спорадични поръчки за вкъщи. С това тяхно изисвкане да работим само вън ни измиват очите. Ако ви покажа списъка с изисквания, чек-листи и протоколи, които трябва да следваме, ще се хванете за главата. Но те не са проблем – ще ги спазваме. Другаде е проблемът. Ето, днес е сравнително слънчево и топло, има не много силен вятър. Но, да кажем, вие сега седнете, поръчате си и си чакате хапването, говорите си и всичко е наред. Ноооо задухва по-силно, вдига се онзи гаден прах и се ръси навсякъде. Или пък застудее и завали. Или просто ви е прекалено хладно. Нося ви аз междувременно храната, но вие вече зъзнете и искате по-топличко. Какво правим – храната в кутийки и към къщи? Ще дойдете ли пак? Ще дойдете, ама друг път. Ние сме с тенти, доста добре е закрито, но колегите с чадъри? Като завали и трябва да затворят. Да, но когато заведението затваря си гони клиентите, нали? Когато си изгониш клиента той дали ще ти плати? Погледнете и от друга гледна точка – работи общественият транспорт, нали? Автобуси, влакове… Те какво отстояние имат между пътниците? 1,5 метра? 2 метра? Да, да! Да не би след всеки пътник някой да минава да почиства? Защото аз ползвам периодично градски транспорт и няма такова нещо. Но ние сме длъжни след всеки гост да дезинфекцираме. В градския транспорт има ли дезинфектанти за общо ползване? Защото на нас ни ги изискват. А в същият този транспорт осигурени ли са, например, 1,5 метра между седящите и преминаващите по пътеката пътници? Защото на нас и това ни искат. И това ще направим, не е проблем, но защо за нас като ресторантьори е едно, а за другите е друго? Къде са равните условия за развитие? Нали държавата трябва да осигури това – равни стартови условия, а не… шуробаджанащина и „Имам човек“, както го изпя и Ицо Хазарта! Много от нас смятат, че да настаняват гостите си вътре е не по малко безопасно, от колкото вън – могат да се направят големи отстояния между масите, вътре има изградени вентилации, дезинфекцията е по-ефективна. – Освен това чакаме да стане осми май, защото има внесено предложение към Министерски съвет за намаляне на ДДС на храните от 20 на 5%. С това високо ДДС, което е само в България /за справка Люксембург 3%, Унгария, Кипър и Румъния 5%, Германия 7%, Полша 8%, Холандия 9% и така нататък/ е доста брутално! Ако до осми май нямаме отговор поне за разговор, за обсъждане – ще преминем към ефективни стачни действия. А този символичен протест, изразяващ се в още една седмица да не отваряме – ясно ни е, че на държавата не ѝ пука особено за нас. То не бяхме тулупи, маргинали, то не бяхме собственици на мерцедеси и мейбаси, на ланци и мазнинки. В нашето законодателство си невинен до доказване на противното, нали? Но не и пред Борисов и Горанов – там по презумпция ресторантьори и хотелиери сме крадци! И няма милост за такива като нас.

И така – ние си тръгваме, но ще следим ситуацията за вас!

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"Този 6 май е различен. Днес няма да има парад…