НАЙ-НОВИ:

Прости правила, които се предприемат при настинка и грип

Основните правила за борба с настинките и вирусите, чиято профилактика е много по-практична за по-нататъшното лечение са:

Избягвайте пространствата с голям брой хора

Факт е, че причинителите на грип и настинки бързо се размножават и разпространяват когато сте сред голям брой хора. Ако често ви се налага да сте с много хора в затворено пространство, опитайте се да не докосвате носа, устните и очите си: тези части на лицето най-бързо се атакуват от бактериите.

Мийте ръцете си

Основният начин за борба с разпространението на бактерии и вируси е спазването на прости хигиенни правила. Бактериите от грип остават и се размножават върху предмети от бита на обществени места, така че е особено важно да си измиете ръцете веднага след като се приберете у дома. Ако решите да закусите в движение и няма начин да си измиете ръцете, е подходящ дезинфектант, който е удобен за носене със себе си.

Прикривайте с лакът кихането

Откажете се, да прикривате устата си с ръка, когато кихате. Най-добре е да кихате в салфетка, но ако нямате кърпа под ръка, можете да го направите в гънката на лакътя. Така бактериите и вирусите няма да попаднат в ръцете ви и да се разпръснат из стаята, или в автобуса. Това ще намали риска от заразяване на другите, въпреки че няма да ви спаси от началото на заболяването. Не забравяйте да изхвърлите използваната тъкан и да измиете ръцете си след това.

Овлажнявайте въздуха

Мразовитият въздух не добавя влага в стаята, а само го освежава и охлажда. Поради нагряването въздухът в помещението става сух и дразни лигавиците. Овлажнител ще помогнат за решаването на проблема. Имайте предвид, че без проветряване на топлото помещение, в което може да има носители на обикновена настинка, вирусите се развиват още по-бързо, така че овлажняването и вентилацията е задължително.

Укрепете имунната си система

Силата за имунитет трябва да се придобие от добра почивка, здравословен начин на живот и правилно хранене. Разнообразете диетата си със зеленчуци и плодове. Опитайте се да спите достатъчно, да планирате аеробна активност и да ограничите приема на алкохол.

Ваксинирайте се!

Съвременните ваксинации развиват имунитет срещу болестта, затова се консултирайте с лекар за възможна ваксинация. Ваксините, значително намаляват риска от заразяване с вируси, които са често срещани през този сезон.

Позволете си малко почивка при първите симптоми.

Тялото се нуждае от подходяща почивка и възстановяване. А някои хора предпочитат да изкарат настинките на крака, тъй като леката хрема, или кашлица не пречат много на ежедневните дейности. Това не е вярно! Първо, отивайки на работа с такива симптоми, вие влошавате хода на заболяването и провокирате усложнения. На второ място, излагате на риск другите, като увеличавате развитието на вируса във средата в която работите. Останете вкъщи или посетете Вашия лекар, ако имате подобни оплаквания. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
„Августиада“ отново събра почитателите на вино и кулинарни изкушения в…