НАЙ-НОВИ:

Променят прага на ДДС за малките фирми

Тези правила влизат в сила до 2025 г. ДДС прагът за задължителна регистрация може да се увеличи от 50 хил. лв. годишен оборот на 85 хил. евро.

ДДС регистрация при оборот над 170 000 лева. Това е прието на заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) промени в Директива 2006/112/ЕО относно общата система на ДДС, пише Труд.

Страните от ЕС трябва да могат да определят своите национални прагове за освобождаване от ДДС, така че да отговарят на местните икономически и политически условия. Този праг не може да е по-висок от 85 хил. евро, гласят мотивите към решението. Целта на тези промени е намаляване на административната тежест за малките фирми при спазване на правилата за ДДС като бъде създадена среда, която да им помогне да търгуват и в чужбина.

В момента прагът по ДДС в ЕС е 5000 евро за регистрация, но в други страни са договорени по-високи нива.

Сред тях са Кипър (15,6 хил. евро оборот), Естония (16 хил. евро), Латвия (17,2 хил. евро), Литва (29 хил. евро), Унгария (35 хил. евро), Чехия (35 хил. евро), Франция (81,5 хил. евро), а в България е 20,6 хил. евро.

С промените в директивата за ДДС повишаването на прага за регистрация по ДДС ще бъде в ръцете на българския парламент. Промените в директивата трябва да бъдат приложени в страните от ЕС до 1 януари 2025 г.

В промените има още едно облекчение за малките фирми.

Дава се възможност за постепенно преминаване от дейност без ДДС към регистрация по ДДС. Директивата допуска при преминаване на оборота на дадена фирма над прага за регистрация по ДДС в съответната страна само с 10% или с 25%, фирмата да може да продължи да работи без да плаща данъка в рамките на съответната календарна година. Идеята е търговецът да има време да се подготви за регистрация по ДДС. Но ако оборотът му премине 100 хил. евро той ще трябва да плаща ДДС без отлагане.

Да бъде улеснено стартирането на бизнес предвиждат промените в директивата за ДДС. Ще бъде дадена възможност малките фирми да бъдат освободени от задължението при стартиране на дейност да уведомяват приходната администрация и да имат данъчен номер. Наред с това ще бъде подпомогната и търговията зад граница. В момента от ДДС може да бъдат освободени само фирмите, установени в съответната страна, които имат оборот под прага за регистрация. С промените от ДДС може да бъдат освободени и чуждестранни фирми с общ оборот в ЕС под 100 хил. евро и продажби в съответната страна под приетия национален праг за регистрация по ДДС. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Масирана акция на жандармерията е започнала рано тази сутрин в…