НАЙ-НОВИ:

Промени в материала по математика – лоши резултати от външното оценяване

Учебните програми по математика отново ще бъдат прегледани – това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

Причината – лоши резултати на учениците при външното оценяване в 7 и матурите в 12 клас. Създаден е екип, който ще предложи варианти как да се избегне “препускането” по материала. Ще се започне с програмите от 5 до 7 клас. Това се случва едва три години след влизането им в сила.

По статистически данни  от Националното външно оценяване в 7 клас първият випуск, по новите програми има средно 28 точки по математика от възможни 65 на първия модул на теста. Вторият – 30 точки от 65. Тази година, при обединени първи и втори модул, резултатът, който разбуни духовете, е едва 33 точки от 100 – или среден три. Резултатите по български винаги са по-високи, тази година точките бяха 53 от 100.

Едно от най-силното притеснение на министерството е катастрофалното падане на успеха по математика между четвърти и седми клас. Учениците, родени през 2005 година, в 4 клас имат средно 67 точки и същите ученици в 7 – едва 33. Учители смятат, че учебните програми са доста натоварени в този период, но за съжаление часовете по математика са твърде малко.

Каква е гледната точка на преподаватели от Факултета по математика и информатика – съдържанието на програмите по математика не е трудно, напротив, България изоставала от страни като Румъния, Македония и Сърбия. От министерството обаче още мълчат, защото тепърва щели да обсъждат програмите, съобщава БНТ. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
В петъчния 10 октомври ще се разкъсвате между повече задачи…