НАЙ-НОВИ:

Прокуратурата спира употребата на ваксините „Еувакс” и “Пентаксим”

Върховна административна прокуратурата спира от днес употребата на петвалентната ваксина „Пентаксим” и „Еувакс” срещу хепатит В, твърди Фрог нюз.

Това става след скандалните разкрития на Фрог нюз и разследването на журналистиката Валя Ахчиева в предаването „Открито”.

Магистратите са изпратили днес към здравното министерство две писма. Едното е към Изпълнителната агенция по лекарствата, която да спре веднага използването на „Пентаксим”. Другото писмо е адресирано до здравния министър Петър Мостов. В него се казва, че ведомството му е извършило нарушение спрямо българското законодателство.

Според Фрог нюз, преди ден агенти на ДАНС са влезли в склад, където се е съхранявала ваксината срещу хепатит В „Еувакс”. Установило се е, че до този момент тя не е била използвана за българските деца. Има забрана „Еуваксът” да се използва за деца в страните от ЕС, заради недопустимо високото съдържание на живак, както и че той е влязъл в страната ни против всички установени правила. Веднага след огласяването на информацията, здравният министър Петър Москов заплаши, че ще даде медията на прокуратурата. Освен това заяви пред журналисти, че спрямо него се прави „мръснишка” игра. Допусна, че тя е спретната от фармацевтични фирми.

Отделно от това заподозря и политическа атака срещу него. Убеден в правотата си, Фрог информира писмено ДАНС и главния прокурор за разкритията, като приложи документите, с които разполага. Паралелно с това, в предаването „Открито” на Валя Ахчиева беше изнесена скандална информация, че само за една от съставките на петвалентната ваксина „Пентаксим” има разрешение за употреба в България. Така стана ясно, че останалите четири съставки са влезли у нас без разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това е институцията, която единствена в страната може да даде зелена светлина за употребата на дадено лекарство.

Със случая първа се зае Върховна административна прокуратурата, ръководена от прокурор Ася Петрова. Отделно от това ВКП обедини материалите на Фрог и на Валя Ахчиева, като образува прокурорска проверка. По нареждане на магистратите, с участието на ДАНС беше иззета втората част от разследването на Ахчиева, в което тя разкри как български ваксини БЦЖ срещу туберкулоза са били изнесени за Турция отново в нарушение на закона. За да се случи това държавни служители от здравното министерство са били притиснати да извършат документно престъпление.

image1 (9K)

След като БНТ опита да спре втората част на предаването “Открито” с мотива, че ще излъчва нещо по-важно, Фрог успя да се сдобие с разследването. Това стана, след като то отиде в ръцете на ДАНС и прокуратурата. Така стана възможно обществото ни навреме да научи за съмнителните схеми, които се разиграват в здравното министерство за ваксините.

Източник: фрогнюз.бг Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Когато на 13 декември 1941 г. българското Народно събрание обявява…