НАЙ-НОВИ:

Държавното обвинение съобщи за съмнителни обстоятелства, свързани с къщата на Манолев

По случая с къщата за гости на Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус“.

„Александър Манолев е предоставил заем от 700 хил. лв. на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“. Установили сме, че той е бил вписан като лице за контакт при извършване на проверка от ДФ „Земеделие“ преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 хил. лв.“, обясни Арнаудова.

„Установили сме също, че Александър Манолев е бил член на УС на ДФ „Земеделие“ в периода 19 юли 2017 г. до днес – днес е бил освободен. ДФ „Земеделие“ като разплащателна агенция следва да осъществява т.нар. мониторинг в продължение на 5 години за това, дали отпуснатите средства се ползват по предназначение. Този мониторинг приключва на 15 октомври 2019 г.“, посочи Румяна Арнаудова. „Установили сме, че като член на УС на ДФ „Земеделие“ Александър Манолев има функции по управление и контрол на средствата на фонда – осъществява контрол върху целевото разходване на средства“, каза още тя и уточни, че всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление, затова са изпратени на КПКОНПИ за извършване на проверка за това налице ли е конфликт на интереси.

„Днес бяха изпратени всички материали, които Върховна касационна прокуратура събра, на Окръжна прокуратура – Благоевград, където започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание и получаване на средства от европейски фондове. Така че започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС, и за представяне на документи и данни, които са послужили за отпускането на тази помощ“, посочи Арнаудова и подчерта, че прокуратурата ще продължи с разследването.

image0 (9K)

„Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е подставено лице. Но за да бъдем сигурни, прокуратурата трябва да събере доказателства по надлежния ред“, обясни Румяна Арнаудова. Тя каза още, че ще проведе разследване и за данъчни престъпления.

Александър Манолев е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе преди тя да навърши пълнолетие, каза говорителят на главния прокурор.

„Бяха изискани пълни копия и оригинали от цялата документация, която е послужила са отпускане на финансово подпомагане за обекта, за който стана дума в медийните публикации по случая с Александър Манолев“, посочи тя.

„Александър Манолев не е бенефициент по този договор – той е бил сключен с едноличен търговец Ана Димитрова“, заяви Арнаудова. „Установи се, че Александър Манолев е учредил право на строеж с два нотариални акта в полза на фирма ЕТ „Агротрейд“ изграждането на тази къща за гости. Той е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе, което е с площ 9-10 дка“, обясни Арнаудова. Тя посочи, че този договор за наем на лозовите насаждения е сключен преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Следващият сезон може да се окаже последен за Кристиано Роналдо…