НАЙ-НОВИ:

Проф. д-р Иван Върляков от Тракийски университет взе наградата “Агроучен на годината” на “Агра 2016” в Пловдив

На 25 февруари, на ежегодната “Вечер на предприемача” на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016″ в Пловдив, наградата “Агроучен на годината” грабна старозагорецът проф. д-р Иван Върляков, катедра “Морфология, физиология и хранене на животните” на Тракийски университет. Наградата му бе връчена от проф. Димитър Димитров – УАРР (ниверситет за агробизнес и развитие на регионите, Пловдив). Събитието се състоя в хотел “Санкт Петербург”.
Честито!!!
За ЗАРАТА проф. Върляков разказа, че в конкурса за иновации тази година са били номинирани 35 изделия на 30 фирми, 11 от които са световни иновации. Девет от тях са стигнали до финала. Ученият е впечатлен от развитието на сектора в България и от възстановяването на центрове на агробизнеса и агроиндустрията у нас. Наградената иновация миналата година – гранули с пектин, е била откупена буквално веднага след изложбата и вече е в производство.

Тази година необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите. Надпреварата се провежда за осми път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто” стана призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал”. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост. Той е дело на Института по овощарство в Пловдив. Друга иновация на световно ниво, създадена от български учени, също е отличена в конкурса. Това е средството за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци на Института по почвознаниe, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров”. Разработката бе призната за най-добра в категория „Технологии за растениевъдството”. В „Машини и инвентар за растениевъдството” най-висок резултат има дъмпер „Мадара”, серия М 21 – ремарке за насипни товари на компания „Мадара”. Фаворит в раздел „Машини и инсталации в животновъдството” стана уредът за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд и обявен като световна новост. А в категория „Технологии за животновъдството” победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози – „Боер”, представен от фирма „Агро Юстина”, съобщава Cross.
Два продукта са оценени най-високо в категория „Торове и препарати за селското стопанство”: течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс”, произвеждан от българската фирма „Екофол”, и технология „Капрено” на германската компания „Байер”, представена от „Байер България”. В раздел „Животновъдство” надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик”, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс”, България.
Още един нов сорт стигна до финала. Това е обикновената зимна пшеница „Гизда”, създаден от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков” – Садово.
Председател на комисията бе заместник-министърът на земеделието доц. д-р Цветан Димитров, а в нея влизаха представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета.
Претендентите в Конкурса за иновации са сред изложителите в Международната селскостопанска изложба „Агра 2016″, на която се представят над 440 фирми от 23 държави. Тя се провежда в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 28 февруари. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Да преподаваме на учениците е последната ни грижа, разказва бивша…