НАЙ-НОВИ:

Проект на просветното министерство орязва парите за ремонти в средните училища

Двойно по-малко пари за допълнителни проекти ще имат тази година средните училища в България. Парите по десетте национални програми през 2015 г. са общо 45.5 млн. лева, докато миналата година само за модернизация на материалната база на училищата и ремонти бяха предвидени 44 млн. лева. Сега обаче такова перо липсва, пише в. “Сега” като цитира проект на постановление, подготвен от министерството на образованието и публикуван за обществено обсъждане.
С националните програми на проектен принцип или централно от просветното ведомство се дофинансират дейности, за които в бюджета не са предвидени средства или отпуснатите не са достатъчни.

Най-много допълнителни средства тази година – общо 19.860 млн. лв. – са предвидени за програмата за оптимизация на училищната мрежа, за която за сравнение през 2014 г. имаше с 6.3 млн. по-малко. Оказва се, че огромен допълнителен разход на училищата е за изплащане на обезщетенията на съкратени или пенсионирани учители, както и преподаватели от закрити и преобразувани училища. За тази цел се отпускат над 17 млн. лева, докато в останалите два модула – за закриване и преобразуване на училищната мрежа и за мрежата на професионалните училища се отпускат съответно 1.925 млн. лв. и 900 хил. лева.

Още 3.2 млн. лв. ще бъдат разпределени за програмата “С грижа за всеки ученик”, по която се финансират дейностите за учене на две скорости. Средствата са с 200 хил. лв. повече спрямо 2014 г. и позволяват инвестицията в допълнително обучение за талантливи ученици и участие в олимпиади, обучение на деца от подготвителните групи и допълнително обучение на децата в начално училище, също и подпомагане на тези с нисък успех.
Други 1 млн. лева ще отидат за проекти в училищата в чужбина, които осигуряват обучение по български език и литература, по история и география на България. В рамките на програмата “Роден език и култура зад граница” българските училища зад граница могат да кандидатстват и за финансиране на клубове и кръжоци за изучаване на българския фолклор и традиции.

Също 1 милион лева са предвидени за годината за осигуряване на достъпна архитектурна среда чрез поставяне на нови рампи, изграждане на тоалетни и асансьори за деца със специфични образователни потребности. В момента в училищата и детските градини са записани 12 644 деца със специални нужди.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
С настъпването на пролетта идва и времето на свежите пролетни…