НАЙ-НОВИ:

Признаците на диабет, за които да следят родителите на малки деца

От 2010-та година насам тенденциите са доста тревожни. Те  показват, че децата, страдащи от захарен диабет се увеличават, а възрастта, на която се поставя диагнозата спада. За съжаление, вече не е рядкост да се видят 4-5-годишни деца пред кабинетите на лекарите.

За да могат  родителите да се запознаят с признаците на диабета, детските ендокринолози са обобщили няколко основни симптома, за които трябва да бъдат нащрек.

Това са:

– Рязкото сваляне на килограми;

– Засилен глад;

– Често пиене на вода;

– Умора;

– Неконтролируемо треперене.

Всеки един от тези признаци е индикатор, че детският организъм има здравословен проблем. Профилактичните изследвания на кръвната захар са най-надеждният вариант да се открие захарния диабет навреме. Всички деца, а също и възрастни хора, които са с наднормено тегло, е важно да се профилактират ежегодно, за да може да се открие болестта преди да са настъпили сериозни усложнения. Съществува т. нар. състояние на предиабед. При него с правилно хранене и редовна физическа активност, може да не се стигне до отключване на захарна болест.

Ключов момент при контрола на заболяването на децата е самодисциплината. Голяма част от учениците избират да се хранят с вредни и бързи храни. В действителност те са вкусни, но вредите, които носят на организма, далеч не са малко.

Тези храни са основната причина за прекаленото и бързо покачване на килограмите при децата, а в комбинация със заседнал начин на живот, това може да доведе до отключване на диабет. Поради тази и ред други причини, лекарите съветват родителите да запишат децата си на спорт, който да помогне за тяхната физическа активност. Признаците за диабет могат да бъдат разпознати и от личните лекари, затова е нужно да се правят прегледи редовно.

Фактор, на който рядко се обръща внимание, е стресът на детето. Понякога училищната среда, а в определени случаи дори и семейната, могат да повишат нивата на стрес. Всичко това е предпоставка за отключване на захарен диабет. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Бившето гадже на Александра Жекова – Алекс Пулин, се удави…