НАЙ-НОВИ:

Правителството на Молдова падна заради избора на главен прокурор

Проевропейското правителство на Мая Санду падна след вот на недоверие в парламента във вторник само пет месеца, след като встъпи в длъжност.

С 63 гласа в 101-местния парламент коалиционното правителство между проевропейското движение на Санду “Акум” и проруската Партия на социалистите стана жертва на партийните спорове около процедурата за избор на главен прокурор. То беше свалено с гласовете на социалистите и на формацията на олигарха Владимир Плахотнюк Демократична партия на Молдова.

Премиерът Санду предложи министър-председателят да номинира главния прокурор, докато социалистите искат това да става чрез специална комисия, председателствана от министъра на правосъдието. Според Санду само така би могла да контролира процеса като част от обещаната програма за борба срещу корупцията, с която тя беше избрана.

Санду предложи Венецианската комисия към Съвета на Европа да консултира процедурата, но социалистите отхвърлиха компромиса. Отношенията между двете партии в коалицията се влошиха особено, след като на 4 ноември кандидатът на социалистите спечели изборите в столицата Кишинев.

Говорител на Европейската комисия заяви, че успешният вот на недоверие срещу правителството в Молдова заради избора на главен прокурор е “тревожен сигнал за процеса на реформи в страната”.

През следващите 90 дни партиите трябва да се опитат да сформират ново правителство. Ако не успеят, ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. Молдова, която е най-бедната страна в Европа, е в перманентна политическа криза от 2014 г. насам, когато над 1 милиард долара изчезнаха от няколко държавни банки.

www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск призова британските…