НАЙ-НОВИ:

Потребителска такса и за децата искат личните лекари

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага бюджета  през 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо 2019.

През 2019 година за първична извънболнична помощ са предвидени 225 млн. лева. Ако искането им бъде изпълнено, ще предоставят предложения, за какви дейности да бъдат разпределени средствата.

Сдружението на личните лекари настояват да няма освободени от потребителска такса за преглед, каквито са децата, пише mediapool.bg.

Те искат децата също да плащат такса, в намален размер, както пенсионерите, а разликата да се доплаща от държавата. Сега при посещение на личния лекар възрастните хора плащат 1 лев, а разликата до редовната потребителска такса от 2.90 лв. се покрива от държавата.

Личните лекари настояват да получават по-добро заплащане за работа по различни програми (ваксинопрофилактика, профилактични прегледи при деца и възрастни, диспансерно наблюдение на деца и възрастни и др.)

“Това е заплащане за т. нар. предвидими, прогнозируеми и регулируеми дейности – профилактични прегледи на деца и възрастни, имунизации, грижа за болни с хронични заболявания (диспансеризация). За деветнадесет години тези дейности все още не са достигнали достатъчна “касова” цена, макар че процедурата по изпълнението им бе и ще бъде допълвана (увеличен обем дейност) в интерес на здравето на пациентите, като предложенията за разширяване обема на тези дейности винаги са били по инициатива на сдружението“, казват от организацията на личните лекари.

През този сезон за първа година предстоят безплатни имунизации срещу грип за възрастни.

Те настояват и за увеличение на капитационните плащания за брой записани пациенти в листата. От сдружението посочват, че едно джипи получава средно 17 лева на година за един записан пациент в листата, които  се изчерпват при едно посещение.

“По същество това също е заплащане за дейност, което осигурява правото на здравноосигуреното лице да ползва услугите на избрания личен лекар. Това е заплащане за т. нар. непредвидими, нерегулируеми дейности, които включеното в листата на джипито здравноосигурено лице може да ползва при необходимост. Данните от външни източници сочат, че средното потребление е 3.5 – 4 посещения на човек годишно. Това са непредвидимите посещения, осигурявани от капитационната сума. Един човек може да има свръхпотребление, друг по-малко, трети да не ползва цяла година услугата на лекаря. Личният лекар реализира нетен приход, само когато здравноосигуреното лице не ползва или ползва, но без свръхпотребление, осигурените чрез капитационното заплащане услуги, т.е. е в добро здраве. В нашия случай, при капитационно заплащане средно 17 лв. на година за един здравноосигурен, означава, че едно посещение при лекаря изчерпва средствата от капитационното заплащане на лицето за цялата година“, посочват от сдружението. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
РАБОТНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ 2 инженер, химично…