НАЙ-НОВИ:

Поставят уникални соларни “дървета”

Започна реализацията на иновативен проект в Бургас. Той се нарича “Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия”, за по-кратко – соларни дървета, съобщават от Дир.бг.

Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета.

Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства.

Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

Едната инсталация се разполага в момента на площад “Тройката”, в района на Съдебната палата. Община Бургас ще монтира още една в близост до Бургаски свободен университет.

Соларните дървета се изграждат по проект “ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата”, финансиран от програма “Интелигентна енергия – Европа”. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Ако имате деца, или просто ги обичате и около вас…