НАЙ-НОВИ:

За четири минути НС прие Порожанов да не е министър, а Танева да поеме земеделието

Румен Порожанов вече не е министър на земеделието и храните. Ден, след като подаде оставка, депутатите я приеха скоропостижно.

Минути след началото на първия пленарен ден за седмицата, вицепремиерът Томислав Дончев представи пред парламента рокадата.

Премиерът Бойко Борисов отново не дойде за гласуването на промените в кабинета му. На мястото на Порожанов сяда депутатът от ГЕРБ Десислава Танева.

“В годините госпожа Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието”, обясни Дончев, но никой в залата не взе отношение по темата.

Така рокадата в кабинета отне 4 минути – от 9:10 до 9:14. 126 депутати гласуваха, от тях “за” 121, “против” 5.

Наследникът Танева

На стола на Порожанов сяда нов-стар наследник – Десислава Танева. Танева вече е била на този пост при втория кабинет на Бойко Борисов – в периода 2014-2017 година. Тя беше номинирана за този пост и в първия кабинет на ГЕРБ, но тогава съмнения за конфликт на интереси я извадиха от изпълнителната власт преди да е влязла там.

Осма рокада в кабинета, седма приета оставка

Румен Порожанов е осмата промяна в кабинета “Борисов” 3. Преди него след подадени оставки си тръгнаха Николай Петров като министър на здравеопазването, след него с постовете си се сбогуваха бившите министри на регионалното развиете Николай Нанков, на МВР Валентин Радев и на транспорта Ивайло Московски. Последва ги лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който сдаде вицепремиерското кресло. Междувременно Лиляна Павлова спря да е министър на европейското председателство заради неговия край, а не заради проблем и оставка. Последна от поста си си тръгна Цецка Цачева, която беше правосъден министър.

Две оставки на министри на премиера Бойко Борисов изобщо не влязоха в зала, след като бяха оттеглени – на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на социалния Бисер Петков.

Как се стигна дотук?

Румен Порожанов подаде оставка след поредица от скандали в ресорното му ведомство. Последният с т.нар „къщи за гости”, строени с пари по програма Развитие на селските райони, отпускан от Държавен фонд “Земеделие”. Порожанов, освен че стоеше начело на ресорното министрество, дълги години беше и шеф на Фонда.

В мотивите за оставката си преди ден бившият вече земеделски министър обясни, че не иска “атаката срещу него да влияе на работата на правителството”, припомня trafficnews.bg.

Малко по-късно премиерът обясни, че причината за рокадата е фактът, че зам.-директорът на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова все още е на поста си. Борисов поиска оставката й, тъй като телефонът й се оказа на сайта на къща за гости, финансирана по европрограма.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Руската федерация е готова да възстанови пълноценните си отношения със…