НАЙ-НОВИ:

Полезните храни за детския мозък

Учени установиха, че децата трябва да ядат зелени зеленчуци, ядки и бобови храни, защото  са богати на желязо, а то е полезно за мозъка, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.

Те измериха нивата на желязо в мозъка на 1500 деца и младежи на възраст от осем до 24 години и установиха, че тези с недостиг на желязо се справят по-трудно със задачите с разсъжденията и пространственото ориентиране.

Желязото е необходимо за доброто функциониране на мозъчните клетки. От предишни изследвания е известно, че то е важно не само за физическите функции, но и за умствените.

Тъмнозелените зеленчуци са богати на желязо, като спанак, броколи и валериана, както и лещата, бобът, ядките и семената.

Според ръководителя на изследването д-р Барт Ларсен е добре децата и младежите да пият добавки с желязо, докато навършат 25 години.

Мозъчните неврони складират желязо в базалните ганглии в центъра на мозъка. При недостиг на елемента когнитивните функции се нарушават.

Симптоми за недостиг на желязо са силната умора, слабост, бледа кожа, болки в гърдите и главоболие. Причината е, че желязото е необходимо за производство на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Антоанета Барес е с над 15 г. професионален опит в…