НАЙ-НОВИ:

Плевнелиев “услужливо” назначи с подправена биография своя подчинена в частния бизнес

Президентът Росен Плевнелиев уреди в управителния съвет на БНБ своята бивша подчинена в частния бизнес Елица Николова. Скандалното е, че прессекретариатът на държавния глава е спестил умишлено част от биографията на Николова, която е свързана именно с нейната работа във фирмата на Росен Плевнелиев “Линднер” и на Иво Прокопиев – “Алфа финанс”. Това стана ясно вчера, когато излезе официалното съобщение на “Дондуков” 2, информира Канал 3, цитиран от БЛИЦ.

“Редакцията” във визитката се набива на очи, като се сравни биографията й от Министерството на регионалното развитие и новата версия на професионалния път на г-жа Николова.

НОВАТА БИОГРАФИЯ НА ЕЛИЦА НИКОЛОВА

Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в град София. През 1996 г. придобива магистърска степен, специалност „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като защитава дипломна работа на тема „Банките и кредитоспособност на фирмите“.

През 1999 г. в Института за следдипломна квалификация и специализация към УНСС придобива втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол“. Преминала е квалификационен курс по „Финансови анализи“ към Интернешънъл Хюмън Рисорсиз (IHR), както и редица обучения в областта на публичните финанси към Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, Дъблин, Париж, Барселона и Копенхаген. Владее английски, немски и руски език.

Елица Николова притежава богат професионален, административен и управленски опит. В периода от 2000 г. до 2009 г. работи в сферата на корпоративните финанси. Започва работа в държавната администрация през август 2009 г. като съветник по финансови въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството. От края на 2009 г. до средата на 2011 г. заема длъжността зам.-главен директор на Генерална дирекция „Програмиране на регионалното развитие” – Управляващ орган на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През юли 2011 г. е назначена за началник на политическия Кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

На 23 януари 2012 г. с Указ на президента е назначена за секретар на президента на Републиката по икономика, развитие на регионите и инфраструктура.

А ЕТО И СТАРАТА БИОГРАФИЯ НА ЕЛИЦА НИКОЛОВА

Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в град София. През 1992 г. завършва Английска езикова гимназия, гр. София. През 1996 г. придобива магистърска степен, специалност „Международни икономически отношения и бизнес“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 1999 г. в Института за следдипломна квалификация и специализация към УНСС придобива втора специалност „Счетоводство, финанси и контрол“.

Професионалната си кариера започва през 1997 г. във външнотърговска фирма „Мондтекс“ ООД. От 2000 г. до 2006 г. работи в „Линднер България“ EООД като контролинг на проекта „Бизнес Парк София“. От 2006 г. до 2009 г. продължава работата си в областта на финансовия мениджмънт като старши финансов контролер в „Алфа Финанс Холдинг“ АД.

В държавната администрация започва работа през август 2009 г. До 2011 г. заема длъжността заместник-главен директор на ГД “Програмиране на регионалното развитие” – Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие 2007 – 2013” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. През юли 2011 г. е назначена за началник на Политическия кабинет на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В сравнението между двете биографии става ясно, че преди години Елица Николова е била горда да се похвали с 9-годишната си служба във фирмите на Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев, но днес по неясно какви причини този 9-годишен период е представен като “работа в сферата на корпоративните финанси”.

Всъщност, ако човек се загледа по-внимателно в биографията на Николова, става ясно, че тя не е работила за никой друг освен за Росен Плевнелиев – било като частник, било като регионален министър или президент. В това няма нищо лошо, стига новият член на УС на БНБ да не иска да скрие точно тази част от професионалния си път.

Изпращането на Елица Николова в БНБ е и поредното назначение на президента, което се извършва еднолично от него – без конкурсно начало или други прозрачни състезателни критерий, за които той беше такъв голям радетел. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Терористите от „Ислямска държава” планират редица атентати в Азърбайджан и…