НАЙ-НОВИ:

Пиенето на чай подобрява функцията на мозъка

Пиенето на чай има доста положителни качества за здравето на човека. Той е добър заместител на кафето и успокоява нервната система. Затопля тялото и е много полезна напитка по време на грип. Скорошно изследване откри още една положителна черта на чая.

Според учени от Университета в Сингапур, чаят е полезен и за мозъка. Те сравняват функцията на ума на хора, които пият чай с такива, които предпочитат друг вид напитки. Първите дават добри резултати, свързани с т.нар. когнитивна функция.

Това е способността на мозъка да учи и да запомня по-лесно. Добрата когнитивна функция не позволява на мозъка да закърнее и предпазва от развитие на деменция при по-възрастните хора. За да разберат положителните ефекти на чая, учените от Университета в Сингапур заедно със своите колеги от Есекс и Кеймбридж са анализирали мозъчната функция на 36 човека на възраст от 60 години нагоре.

Освен консумацията на чай, експертите са анализирали и фактори като здравословно състояние, начин на живот и психическо здраве. Резултатите са публикувани в научния журнал Aging и показват, че участниците, които консумират зелен чай, улун или черен чай поне четири пъти на седмица в продължение на 25 години, имат по-добра мозъчна функция от останалите.

„Нашите резултати предлагат първите доказателства за позитивните ефекти на чая върху мозъчната структура и показват, че редовното пиене на чай има защитен ефект срещу болести, свързани с остаряването“, споделя пред Independent Фенг Лей, който е лидер на изследването и асистент-професор в катедрата по Психологична медицина в Университета в Сингапур.

За да се опита да обясни по-добре резултатите, той сравнява мозъчната функция с автомобилен път. „Представете си мозъчните дялове като дестинации, а връзката между тях като пътища. Ако пътната система е добре организирана, движението на автомобили и хора ще става много по-лесно и ще изисква много по-малко усилия“, обяснява професорът. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
"Хонда Акорд" се заби зверски в крайпътно дърво, след като…