НАЙ-НОВИ:

Първият музей на фотографията – притегателен център за гости и граждани на Казанлък

Близо 400 души са посетили Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в първите дни след откриването му в Казанлък. Музеят се намира в сградата на Исторически музей „Искра“ в града, а лентата му бе прерязана на 5 юни от фотограф-художника  Бедрос Азинян, директорът на културния институт Стефан Папукчиев и кметът Галина Стоянова, съобщават от AlfaRSS.

В него са изложени стари колекционерски фотоапарати, стъклени плаки от 19-ти и началото на 20-ти век, снимки от архива на първите военни фотохроникьори  Борис Шнее и Петър Арнаудов. Експозицията включва и снимки на участниците в тазгодишния Национален фотопленер „ В Долината на розите”. Голяма част от експонатите са дарени от любители на фотографията и хора на изкуството.

Директорът Стефан Папукчиев каза, че ще направи всичко възможно да развие Музея на фотографията, като го направи притегателен център не само за фотографите в България, но и за всички, които посещават Казанлък.

В мотивите си за създаване на първия в страната Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства община Казанлък изтъкна традициите, свързани с фотографското изкуство в града на розите още от 19 век. С Казанлък са свързани значими имена на българската фотография като Атанас Карастоянов, Петър Арнаудов, Генчо Стоянов, Георги Георгиев, Борис и Андрей Шнее, фамилията Хлебарови – баща и син, Артин Азинян.

Днес фотографското изкуство в града се развива от фотограф-художниците Александър Иванов, Бедрос Азинян, Желиан Николов, Стефан Димов, Йонко Русев и др. В Казанлък се провеждат ежегодно фотопленерът „Долината на розите“, националният конкурс „Човекът до мен“, „Арт фест мултимедия“, които отдавна имат национално значение.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Стереотипите за по-трудолюбивия север срещу по-мързеливия юг в Европа съществуват…