НАЙ-НОВИ:

Първият 3D планетариум в България отваря врати

До седмици в Пловдив ще отвори врати първият в България 3D планетариум. Уникалното съоръжение се намира в Природонаучния музей.

Куполът на планетариума е с диаметър 8 метра, с прекрасно озвучаване и картина, които потапят зрителите в магията на Космоса. Има 50 седящи места за зрителите.

„Съоръжението е без аналог в страната, а в региона има само още две подобни – в Атина и в Румъния. Програмата за сега включва пет филма, които предстои да бъдат дублирани на български език, за да са достъпни до широката публиката“, обясни директорът на Природонаучният музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Цената на 3D планетариума е 360 хиляди лева, които са осигурени от общинския бюджет.

„Дълго умувахме дали можем да си позволим такава инвестиция, но решихме, че искаме Пловдив да бъде даван за пример и хората да идват тук, за да видят нещо, което няма в техните градове“, заяви кметът инж. Иван Тотев, цитиран от пресцентъра на Община Пловдив.

Той допълни, че след старта на учебната година тази новост ще бъде презентирана пред директорите и преподавателите в пловдивските училища, които да го използват за открити уроци по физика и астрономия. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови
Виж още:
Уважаеми читатели, Тази новина беше изтрита от отдела за киберсигурност…