НАЙ-НОВИ:

Светът трябва да бъде “във фаза на готовност” за пандемия

Светът трябва да се подготви за възможна пандемия от новия коронавирус (COVID-19), това обяви Световната здравна организация (СЗО).

Твърде рано е заразата да бъде наричана пандемия, но светът трябва да бъде “във фаза на готовност”, пише News.bg.

Пандемия може да се нарече, когато инфекциозно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много части на света.

Все повече са заразените с коронавируса  в Южна Корея, Италия и Иран и предизвикват безпокойство.

Повечето инфекции са в Китай, откъдето тръгна вируса, като там около 77 000 души са заболели, а близо 2 600 души починаха. Броят на новите случаи там вече намалява.

Повече от 1 200 заразени са потвърдени в около 30 други страни и има повече от 20 смъртни случая. Италия съобщи за още четирима починали днес, като общият им брой става седем души.

Китай обяви, че ще отложи ежегодното заседание на Националния народен конгрес през следващия месец, за да “продължи усилията” срещу коронавируса.

Националният народен конгрес, който одобрява решенията, взети от Китайската комунистическа партия, е заседавал всяка година от 1978 г. насам.

Делът на заразените хора, които умират от COVID-19, е между 1 и 2 процента, въпреки че СЗО предупреждава, че смъртността все още не е известна.

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус изтъкна по време на пресконференция, че броят на новите заразени през последните дни в Иран, Италия и Южна Корея е “дълбоко притеснителен”, но все още не става въпрос за пандемия.

Днес Ирак, Афганистан, Кувейт, Оман и Бахрейн съобщиха за първи заразени, като всички те са хора, които са дошли от Иран. Властите в Бахрейн заявиха, че пациентът, заразен там, е шофьор на училищен автобус, като в резултат на това няколко училища са били затворени.

“За момента не сме свидетели на неограничено разпространение на този вирус в световен мащаб и не сме свидетели на тежко заболяване или смъртни случаи в големи мащаби”, увери той и допълни: “Този вирус има ли пандемичен потенциал? Абсолютно, той има такъв потенциал. Там ли сме вече? Според нашата оценка все още не.” Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Сега ще ви разкажа за едно момиче на 17 години,…