НАЙ-НОВИ:

Панагюрище – красиво място, част от славното ни минало

Панагюрище е град в Централна България. Той се намира на 43 километра северно от град Пазарджик, и на около 163 километра западно от Стара Загора.

[ad id=”225664″]

Градът е разположен в планински район. Той лежи в Същинска Средна гора. На север от него се намира курортът Панагюрски колонии.

В околностите на града има десетки тракийски могили. В една от тях, наречена „Мрамор“, е разкрито погребение на тракийски вожд. Недалеч от нея през 1949 е открито световно известното днес Панагюрско съкровище, датирано от IV-III в. пр. н.е. То е изработено от чисто злато и тежи над 6 килограма. Експонатите му обикалят музеите по цял свят. Копие на съкровището може да се види в Историческия музей в Панагюрище.

Удобното местоположение, природата и благоприятният климат в района са привличали хората в този край и през Средновековието. Тук са запазени са руините на две български крепости.

Основаването на Панагюрище се свързва с драматичните времена след османското нашествие.

В началото на XIX в. Панагюрище достига значителен икономически и духовен разцвет. Тук се развиват редица занаяти, свързани с добре развитото скотовъдство: джелепството – търговия с добитък, абаджийството – производство на аби от домашен шаяк, мутафчийство – изработване на изделия от животинска козина, табачество – обработка на кожи, обущарство, а също така и златарство, което впоследствие прави града известен с Панагюрската златна школа. В различните занаяти работели над 2500 майстори, калфи и чираци. В двора на Историческия музей зад стъклени витрини могат и днес да се видят възстановки на тези традиционни занаяти.

[ad id=”236993″]

Икономическият и духовен подем помага идеята за национално освобождение да бъде горещо приета в Панагюрище. През есента на 1870 Васил Левски основава революционен комитет в града. Събранието е в къщата на Иван Духовников, която запазена и до днес в двора на Историческия музей.

Историческата местност „Оборище“, където се е състояло първото българско Велико народно събрание. „Оборище“ се намира на 8 км западно от Панагюрище. Днес тук може да се види паметник, издигнат в чест на събранието. Мястото е красиво, а наоколо има хижи.

През 1876 става център на 4-и революционен окръг и главен град на Априлското въстание. При потушаването на въстанието, градът е опожарен и напълно унищожен. След Освобождението е построен с вече нови сгради.

Освен вече споменатия Исторически музей в Панагюрище има още забележителности. Една от тях е Къщата-музей „Райна Княгиня“. Там е родена българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. В двора са погребани костите на героинята. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пред музея има и паметник на Райна Княгиня.

Градът разполага и с природо-научен музей с постоянна експозиция на препарирани животни.

Интересна е и Лековата къща, която също е била посещавана от Апостола.Сградата е ценна и заради изключителната стенописна украса отвътре и отвън, изработена от местния майстор Иван Зографов.

[ad id=”236999″]

Наред с многото си исторически забележителности, Панагюрище е предпочитана дестинация и за любителите на планинските разходки. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Лъвът (Panthera leo) е едър хищник от семейство Котки. Той…