НАЙ-НОВИ:

Съвети на специалисти: Децата да пият пълномаслено мляко

Деца, които пият пълномаслено мляко, са по-слаби от тези, които приемат обезмаслено мляко, установиха канадски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”, предава БТА.

Преди да са обобщени данните са направени прегледи и 28 изследвания на ефекта от консумация на краве мляко върху затлъстяването при децата.

Подрастващите, които редовно пият пълномаслено мляко, са с около 40 на сто по-малко склонни да пълнеят в сравнение с други, които пият други видове млека. Според учените каква е причината? Това е, че при по-високо съдържание на мазнини тя засища децата за по-дълго време и затова се хранят по-рядко.

Учените от болница “Сейнт Майкъл” в Торонто обобщиха резултати от изследвания на 21 000 деца на възраст от 1 до 18 години, проведени в седем държави.

Нито едно от изследванията не показва, че децата, които консумират мляко с намалено съдържание на мазнини, са изложени на по-нисък риск от наднормено тегло или затлъстяване.

В 18 от изследванията има хипотеза, че подрастващите, които пият пълномаслено мляко, е по-малко вероятно да затлъстеят. В 10 от изследванията се посочва, че няма връзка между съдържанието на мазнини в млякото и наднорменото тегло.

Американската академия по педиатрия препоръчва децата да преминат от пълномаслено мляко (3,25 процента) на мляко с ниско съдържание на мазнини (0,1 до 2 процента) до двегодишна възраст.

Препоръката на британските здравни власти е подобна, но в нея се посочва, че маслеността в млякото осигурява калории на подрастващите и съдържа важни витамини. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Тази вечер в епизода на крими сериала "Вътрешен човек" Мерт…