НАЙ-НОВИ:

Откъде идват имената на известните фамилии в Богомилово (история на Богомилово част 1)

С историята на старозагорското село Богомилово се запознаваме от книгата  “Жилави корени Богомиловски”, написана от Иван Гочев и Любка Бояджиева.

Иван Гочев е наследник на един от първите български родове, заселили се в Богомилово.

[ad id=”263680″]

В началото на миналото столетие селото ни е било малко, съвсем мъничко. Името Богомилово, дадено му след Освобождението, дълго време било сбърквано със старото, турското му име “Теке”, “Текята”, което се превежда като светилище, свято място, свързано и мило на Бога.
За историята му, отнасяща се до периода преди Освобождението се знае само, че населението му било изцяло турско. Ако е имало българи, те не са били собственици, стопани на земята, а предимно бедни, безимотни селяни, аргати на турците.

[ad id=”225664″] Когато турската войска, след претърпяното поражение, била принудена да се изтегли бързо на юг, заедно с нея тръгнали и много местни турци. Те били главно тези, които са вършили насилия и жестокости над българите и се страхували от отмъщение за делата си. Останалите явно били добри хора и нямали грехове, затова не напуснали селото. Отделни турски семейства се изселили доста по-късно, след 1913 година. Те спокойно продавали къщите и земята си на българи от околните села и Богомилово започнало да придобива облик на българско село.

[ad id=”225664″]

Първите преселници тук дошли от чирпанското село Рупките – 7 големи рода с многобройна челяд – предприемчиви, работливи, будни хора. Това са фамилиите Арабаджиевите, Тончевите, Парапановите, Минекшевите, Лещевите, Гайдурите, Кумбаците. След тях придошли още от околните села. Тях започнали да ги наричат с имента на селата, от които са се преселили: Алагенци от с. Алаген/Пъстрово/, Пандаклийци от с. Пандаклии/Лясково/, Караверлерци от с. Караврлер/Малка Верея/, Балъклийци от с. Балъклии/Руда/ и др. Техните потомци и досега носят тези имена. Мнозина пък, които купили турски къщи, започнали да ги наричат с имената на турците, живяли и притежавали и мота. Така много богомиловци и наследниците им, пръснати из цяла България и в чужбина са с турски фамилии като: Ферадови, Тификови, Тахирови, Шикирови… За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Това е първото по-съществено застудяване за тази зима, но то…