НАЙ-НОВИ:

Отглеждането на пауни дава повод на хората да изпитат добротата си

Пауните са рядко срещани птици. Характерните за тях места на развитие и обитание са Индия и остров Цейлон.

Пауните са едри птици от семейство Фазанови. Те представляват монотипен вид, характеризиращ се с наличието на множество цветови вариации в резултат на одомашняване и селекция от човека.

[ad id=”263680″]

Пауните впечатляват с красотата на своята осанка. Оперението на мъжкия паун“прелива“от цветове.Той има издължена синя шия и гребенче ,което израства на главата му. Перата, с които си служи, за да уравновесява полета си са изцяло тъмно оранжеви и на черни ресни. Мъжката птица има по-дълги украсни пера, спрямо женската. При първата те достигат до 130 см. През периода на размножаване пауните ги разперват под формата на чудно красиво ветрило.
Женският паун се различава от мъжкия по цвета на своите пера и по тяхната дължина. Гърдите й са бели, по дължината на гушата преливат зеленият и синият цвят. В изкуствено създадена среда на живот снася до 15-20 яйца годишно.

[ad id=”225664″]

В миналото паунът впечатлява посетителите на Индия,които правят възможно отглеждането на птицата в неестествените за нея географски ширини.

Отглеждането на паун в домашна среда е възможно, след като условията се доближат до естествените условия. Птицата се нуждае от достатъчно голяма клетка на открито – около 4 метра дължина и 5 височина. Слънчевата светлина е източник на топлина за птицата, която прави по-ясни цветовете по перата ѝ.

От най-често задаваните въпроси от желаещите да отглеждат пауни в домашни условия е: Ще мога ли да пускам птиците свободно да се разхождат по двора?

Гледката на паун с разперена опашка в двора наистина е впечатляваща, но за да привикне птицата трябва да се съобразим с някои неща. Важна е възрастта на пауна при обучението за свободно пускане в имота. Най-добре е това да се прави с млади – от 6-месечни до едногодишни птици. Те по лесно се приспособяват, а от друга страна са достатъчно едри, за да са спокойни с малки кученца и котки. Привикването на възрастните птици е по-трудно е и отнема повече време.

Друг много важен фактор за развитието на животното в домашна среда е храната. То може да се храни със семена, жито, слънчогледови и други семки. Необходимо е има богата на витамини растителност.

За да осигури спокойствието на птиците, стопанинът им поставя дървен клон на 1,5 метър височина от земята. Обикновено пауните се качват на него през нощта, защото инстинктът им за самосъхранение не изчезва въпреки промяната на обиталището.
Хората,които отглеждат този вид птица свикват с кресливите звуци ,които издава, най-вече през размножителния период.
Отглеждането на пауни в домашна среда дава повод на човека да изпита своята доброта и търпение, понеже тези птици са кресливи, и са лишени от възприятия за обич и добро отношение.

paun (2)_resized Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Чичо Сам представлява национален символ на САЩ. Негов първообраз е…