НАЙ-НОВИ:

Отец Иван: Ще направя курбан за здравето на цяла България

Отец Иван: “Ще направя курбан за здравето на цяла България. Ще заколя овен и вирусът бързо ще изчезне. Но ще го направя след Великден, защото сега са пости.

Засега заразата не е засегнала нито един човек в приютите в селата Нови хан и Якимово, като свещеникът изтъква, че молитвите и силната вяра ги пазят като щит.

Той признава пред в. “България Днес”, че го е натиснала кашлица, но не е от заразата – мъчи го от дълго време, както и болките в колената.

“Безумец е този, който иска да затвори храмовете. Ако не е Бог, всички ще загинем. Дяволът само това чака – да спрем молитвите си и да ни вземе при него. Това е чума и със силна вяра ще я преборим”, сподели духовникът с голямо сърце. Дядо Иван призова Светия синод да организира голям молебен за здраве, който да прогони коронавируса.

Отецът е напълно съгласен с думите на патриарх Неофит, че в тези трудни времена не бива да губим вяра и да униваме. Напротив – трябва да сме бодри и да покажем на опасността, че не се страхуваме.

“Болестта е коварна и не знаем откъде дойде, но със задружни усилия можем да я преборим! В приютите нямаме болни хора, аз също се държа въпреки повечкото години. В Нови хан не се струпваме да ядем всички в столовата. Готвачката прави храна, оставя я на голяма маса, всеки минава да си вземе и си я носи в стаята. В Якимово хората са по къщите си, не излизат навън и по-трудно може да стане заразяване. Проверяваме дали спазват изолация, но винаги ще се намери някой да излезе безцелно. Надяваме се вирусът никога да не идва при нас. Да си тръгне и от всички българи”, добавя отчето.

Отец Иван признава, че снегът ги е изненадал неприятно, тъй като трябват отново средства за отопление. Запасите им от брашно са пред свършване, но поне имат олио. Но и за това не губи вяра, че ще се намерят добри хора да им помогнат в тези трудни времена. “Винаги мислите ми са първо за децата – дали са здрави, дали имат какво да хапнат. След това са възрастните”, каза още добрият старец. Желаем на наго и на всичките му питомци да са живи и здрави!

Научете молитвата “Отче наш” и си я казвайте наум, ако не искате да притеснявате хората около вас. Това съветва отец Иван, като пояснява, че не се изискват много усилия.

“Дори можете да се обръщате към Бог със свои думи – “Боже, спаси ни от вируса, грижи се за близките ми”. Дори е по-добре да изричате свои думи, отколкото заучени фрази”, обясни духовникът. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Държавната комисия по хазарта отне временно лиценза на букмейкъра "Еврофутбол"…