НАЙ-НОВИ:

Oт 4-те сцени на събора в Рожен продължава да звучи българска музика

Родопската вечер е била aкцент във втория ден на Роженския събор. Публиката се е насладила на изпълненията на Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 Каба гайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и други. Концертът е продължил до 24.00 часа.

По изчисления на организаторите на откриването са присъствали 30 хиляди, като през целия петъчен ден са преминали 60 хиляди съборяни.

Въпреки хилядите посетители, проблеми с трафика и достъпа до Рожен няма. Гостите на събора масово използват обществен транспорт и обходните маршрути. Близо 9000 автомобила преминават на ден през паркингите на събора.

Навсякъде по поляните звучи само български фолклор, който се носи от четирите сцени на събора. „Рожен” се запазва като най-притегателният, най-мащабният фолклорен форум в България – народен и национален в истинския смисъл на думата. Над 4 600 са участниците, които се изявят във Фолклорния конкурс “Рожен”, организиран от община Смолян. Участниците са от всички фолклорни области на България.
На Роженските поляни тази година се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави тази година са 63. 140 индивидуални изпълнители представят песни и свирни от различни фолклорни области на България. 7 оркестъра участмат в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка припомня богатството на традиционната ни култура. На четирите сцени се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и други.

Най-малкият участник на сцена тази година е Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. „Чудо на Рожен” – завладяващо и непреходно във времето. Хиляди се хващат на Голямото роженско хоро по обяд всеки ден и около сцените

Празникът продължава и в този час. Очаква се много гости да пристигнат специално за закриването на събора.

13:00 – Голямото роженско хоро – пред всяка сцена
14:00-18:00 – „Извило се хоро насред Родопа“ – народни веселби
17:00 – Обявяване на лауреатите от Национален фолклорен конкурс „Рожен“ За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Арменски полицай беше убит, а двама негови колеги бяха ранени,…