НАЙ-НОВИ:

От 50 хил. до 200 хил. лева обмислят да става регистрацията по ДДС

Данъчното облагане е един от начините да се преборим със сивата икономика. Министерството на икономиката обмисля вдигането на долния праг за регистрация по ДДС от 50 хил. на 200 хил. лева, за да насърчи плащанията от малкия и среден бизнес. Според европейската директива прагът е 100 000 евро. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова тв.
Като друг проблем Лукарски изтъкна лицензионните режими, които забавят дейностите на определени предприятия. Правителството има програма за премахването и олекотяването на тази бюрократична тежест и инвеститорите оценяват положително усилията в тази насока, коментира министърът.
Министърът посочи още, че откакто е на поста си, чуждестранните инвестиции са се увеличили близо 3 пъти и половина – за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на предходната година. Те вече надвишават парите, изпращани от българи от чужбина, каза Лукарски.
Това, което насърчава инвестициите, е стабилността на управлението. Това, от което чуждите инвеститори се оплакват, е корупцията и правосъдната система, каза министърът. Остават проблемите с доверието на инвеститорите в българските институции. Има оплаквания от корупция и за неизвършената реформа в съдебната система, както и конкретни опасения, че може да се въздейства върху съда, допълни той.
Той даде за пример германска фирма, която имала притеснения, че може да има въздействие върху съдебната ни система при уреждане на спор за концесия. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
През пролетта косата се обновява и при много хора точно…