НАЙ-НОВИ:

Честотата на опустошителните урагани се увеличава

Ураганите в днешно време не са това, което са били преди 100 години. Най-големите и най-опустошителни урагани днес са три пъти по-чести, цитирани от БиБиСи. Използвайки нов метод за изчисление на разрушенията, изследователите заявяват, че увеличаването на честотата е „недвусмислено“.

При предишни опити за изолиране на влиянието на климатичните промени върху ураганите често са стигнали до противоречиви резултати. Сега има ново проучване, което твърди, че увеличаването на нанасяните щети, причинени от големите циклони, е свързано с глобалното затопляне. Ураганите или тропическите бури са едни от най-разрушителните природни бедствия. Щетите от урагана Катрина през 2005 г. са в размер 125 милиарда долара или около 1% от американския БВП.

Един от най-глобалните въпроси на учените – как да сравнят бурите от различни епохи. Новото изследване в американското сп. PNAS не е насочено към икономиката, а към земната площ, която е абсолютно разрушена от над 240 бури между 1990 и 2018 г., въз основа на данни от застрахователната индустрия. Авторите разкриват, че честотата на най-опустошителните урагани се е увеличила с 330% за век. Според тях това се дължи основно на повишаващите се температури. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Актрисата Нина Добрев е била приета в спешното отделение на…