НАЙ-НОВИ:

Нови данни за изключителен напредък в борбата с рака

Лечението на раковите заболявания може би е навлязло в нов етап. В САЩ провеждат нов експеримент, за който има вероятност да се окаже революционен в лечението на туморните заболявания, съобщи bbc.com. Данните от изследването все още не са достатъчни, но специалистите са обнадеждени.

Новият метод залага на лечението на раковите заболявания чрез стимулиране на имунната система на пациента. Професор Стенли Ридъл от Центъра за изследвания на онкологичните заболявания “Фред Хъдчинсън” в Сиатъл ръководи екипа, който провежда експеримента.

Методът на професор Ридъл представлява изолиране на специфични кръвни клетки от кръвта на болния, наречени “Т-клетки убийци” или цитотоксични Т-клетки. Те играят важна роля в работата на имунната система, защото локализират и нападат опасните агенти в тялото. Лошото при раковите клетки обаче е, че имунната система не може да ги локализира. Туморните клетки имат способността да се прикриват много умело, което допуска тяхното разрастване. Т-клетките обаче били изолирани чрез филтриране на кръвта на пациентите, след което били препрограмирани и върнати обратно. По този начин клетките успели да открият и неутрализират злокачествените маси.

Звучи невероятно, но повече от 90% от доброволците в изследването са в ремисия след експеримента. Пациентите страдали от лимфобластна левкемия – вид злокачествен рак на кръвта. Учените смятат, че дори този метод да действа върху ракови заболявания на кръвта, това не означава, че ще е ефективен при твърди туморни маси по други тъкани и органи. Колкото и развълнувани да са специалистите, трябва да се отбележи, че тези данни са все още начални и не трябва да се бърза със заключенията.

Източник: az-jenata Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Премиерът Бойко Борисов се опитва да разчиства сметки с бившия…