НАЙ-НОВИ:

Нова мода сред непълнолетните – електронната цигара

Да си на 13 г. и да си купиш електронна цигара, оказва се, е далеч по-лесно, отколкото да си купиш обикновени цигари от близкия магазин.

Въпреки забраната за продажбата на деца на така наречените вейпове, тя се случва в Интернет. Институциите признават, че контролът е труден заради динамиката в необятното онлайн пространство.

С разрешение от родителите на 13-годишно дете, екип на NOVA направи експеримент, за да види, ще  бъде ли поискан документ за самоличност при покупка онлайн.

Под претекст, че е за майката, срещу 43 лева детето се сдоби с електронна цигара, поръчана по Интернет и доставена веднага на следващия ден. Цигарата беше избрана на случаен принцип в първия сайт за пазаруване. В общите условия е записано, че услугите на сайта са забранени за непълнолетни, оттам не искат нищо друго освен име и телефонен номер.

След няколко разменени съобщения с продавача, екипът на NOVA уточни офиса на куриера, цвета на желаната цигара и ден по-късно, тя беше в ръцете на непълнолетната ни героиня.

„Това е забранено от закона. Имаме и конкретни случаи, в които сме установявали предлагането на такъв тип артикули. В тези случаи сме налагали и санкция, която по закон е до 5 000 лева”, заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите.

Доста по-трудно е установяването на нарушения в Интернет, обясняват от Комисията за защита на потребителите.

„Има известна динамика в предлагането, защото тогава, когато ние сме установили, че има нарушение на забраната, от съответния електронен магазин изчезват тези анонси. Онлайн пространството е нещо, което тепърва ще бъде обект и на по-засилена нормативна регулация”, обясни Маргаритов.

„В електронните цигари, в пълнителите, се съдържат пропилен грикол и глицерин. Когато са подложени на термичните процеси, под влияние на нагряването, се отделят акролин и формалдехид. Акролинът е силно токсичен за дихателната система, формалдехидът – за нервната система. Освен това се доказва, че в парата на електронната цигара се съдържат и метали. Метали, от които кадмий, хром, никел, олово”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

Д-р Ангелова предупреждава: Както всички органи в човешкия организъм, белият дроб също се развива до 25-годишна възраст. Тютюневият дим, и парата от електронната цигара, и веществата, съдържащи се в бездимната, са изключително рискови за всички подрастващи. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Бившата съпруга на Ники Илиев хареса съотборника си от чорбаджиите във…