НАЙ-НОВИ:

Честите нощни събуждания – крият ли опасности?

Експертът по сомнология Елена Царева посочи опаснoстите, които крие нощното събуждане под формата на различни заболявания.

Тя сподели в интервю, че качеството на съня на човек може да намалее с възрастта, уточнява Zdrave.to

В организма на възрастните хора способността за синтезиране на мелатонин, хормон, който осигурява здрав сън, намалява, това е една от причините за нощните събуждания, лошият сън и други проблеми.

Царева посочи и опасните обстоятелства, които могат да бъдат скрити зад нощните събуждания. Според Царева сънят може да стане неспокоен в следствие на някои сериозни болести.

„В повечето случаи това са проблеми с – дихателната система, щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата система, както и възпалителни процеси“, предупреди сомнологът.

Освен това, тя добави, че причината за събужданията през нощта може да бъде състояние на апнея, характеризиращо се с паузите при дишането на спящ човек. Нарастващата честота на нощните събуждания е сериозна причина да потърсите медицинска помощ.

„Трябва да се свържете със специалист, ако в продължение на няколко месеца човек се събужда повече от три пъти на нощ“, препоръча експертът. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Делата срещу решението на Община Стара Загора да дари ресторанта…