НАЙ-НОВИ:

Иван Нейков: Аферата “НОИ-Силистра” е престъпление на белите якички!

“С тази фалшификация, която се прави, се нанася сериозен удар над доверието на хората в НОИ. Излиза, че може да си миньор и да прекараш 20-30 години под земята, но и да не си виждал мина и да се сдобиеш със същите права.” Това заяви пред бТВ бившият социален министър Иван Нейков и бивш лидер на КНСБ за измамите с миньорски пенсии в Силистра.

“Такова фалшифициране е възможно само с подкрепа отвътре. Как функционира системата за определяне на пенсиите – човек, който казва, че вече има необходимите години и стаж, за да се пенсионира, събира всички документи и ги представя в НОИ. Хората, които трябва да упражняват този контрол, не само не са го упражнявали, но и са поощрявали подобни измами. Лошото е, че в НОИ има професионалисти, върху които пада това петно”, смята той.

“Контролът се упражнява на ниво териториално упражнение. Там се взима решението дали да бъде признат осигурителния стаж. На местно ниво Милен Пенчев е достатъчен връх”, коментира Нейков.

“Подават се документите, поема ги експерт, който да работи по преписката. Окончателното решение се взима от ръководителя на НОИ. Поне през трима души трябва да мине една преписка”, обясни бившият министър.

“Ако погледнем средния размер на пенсията, едва ли тя е била целта. Вероятно, това са предположения, става дума за опит да се получат пенсии в условията на ранно пенсиониране и става дума за пенсии, близки до тавана, тоест над 800 лева”, предполага Нейков.

“Това е престъпление на белите якички”, изтъкна бившият социален министър. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"Участието на демократичното дясно и център в следващия Европейски парламент…