НАЙ-НОВИ:

Експерти: До края на века нивото на океаните може да се покачи с 2 м

Според 22-ма експерти на изданието “Протоколи на Американската академия на науките”, че до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра, предаде АФП.

Според песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до споменатото покачване може да се стигне, ако до 2100 г. се запазят сегашните тенденции и се стигне до глобално затопляне с 5 градуса по Целзий. При този вариант съществува и 5% опасност нивото на океаните да се повиши до 238 см.

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото споразумение за климата глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в твърде широка амплитуда – от 36 см до 126 см.

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледовете на Гренландия и Антарктика. Това е един от главните фактори за повишаването на нивото на океаните наред с термичното разширяване на обема, дължащо се на затоплянето на климата.

image0 (9K)

Ако се реализира песимистичният сценарий на учените Земята ще загуби 1,79 млн. кв.км суша и ще последва миграция на 187 млн. жители на планетата.

dariknews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Разказът „Косачи“ на Елин Пелин се падна на дванайсетокласниците на…