НАЙ-НОВИ:

Не стресът е първопричината за заболяване от рак, твърдят учени

Изучаването на зависимостта между стресовите житейски събития и риска от развитието на рак е тема на ново изследване на специалистите от Медицинския факултет на Бостънския университет. Изводът им е неочакван за мнозина – стресът не води до възникването на рак.

[ad id=”225664″]

Утвърдени научни теории от 70 години насам насаждат мнението, че има несъмнена връзка между онкологиите и стреса при човека. Авторите на новия научен труд твърдят, че изводите от клиничните изследвания, изучаващи зависимостта между стреса и повишения риск от рак, изискват по-критичен подход и преразглеждане на досегашните концепции.

„Сред  обществеността е разпространено мнението за това, че стресът може би е движещата сили на развитието на рака, като се отчита повсеместността на стресовите разстройства и онкологиите. Като се прибавят и разходите за лечението им, тези асоциации може да имат значителни последствия за общественото здравеопазване”, заявяват учените.

[ad id=”263680″]

В своето изследване те са използвали сведения, предоставени от датски учени. Тези данни са включвали информация за всички жители на Дания, които са преминавали изследвания в периода от 1995 до 2011 г. Специалистите са съпоставили нивото на онкологичните диагнози сред хората със стресови разстройства с равнището на ракови заболявания сред общата численост на населението. Този анализ е доказал, че наличието на стрес не е повлияло на увеличаването на случаите от рак.

Източник: myclinic.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Чадърите отново се завъртат под призрачните есенни воали, кулисите загадъчно…