НАЙ-НОВИ:

Расте броят на работодателите у нас, които не могат да си намерят квалифицирани кадри

Данни от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила показват, че има затруднения при близо 80% от работодателите в страната за осигуряване на кадри.

Бизнесът продължава да търси квалифицирани специалисти. Едно от основните изисквания са: Компетентно общуване на роден език, информира БНТ.

Когато обявата за работа е с правописни грешки, какви могат да са очакванията към служителите? Според проучването, от началото на годината работодателите поставят като важно изискване – бъдещите служители да общуват на роден език.

В 20 от 28 области на страната тази компетентност е поставена на първо място. Най-много са работодателите, които държат на езиковите умения в областите Хасково и Монтана.

Компаниите за подбор непрекъснато се сблъскват с проблема с правописа на Интернет поколението.

Надя Василева – Асоциация на компании за подбор на персонал: Последната генерация – генерация Z, както и края на Милениумите, понеже са по-дигитални не наблягат много и не са толкова прилежни в изучаването на български език правописа, което създава трудности, когато отидат на работа да могат да напишат едно писмо, да кажем на клиентите на фирмата и изобщо дори понякога да се изразяват правилно на български език.

image1 (9K)

Другият сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри. 25-годишният Васко от Мездра е израснал в домове и е успял да завърши само основно образование. Казва, че точно това е пречка да си намери постоянна работа. От години се препитава като работи на парче по домовите на хората, където цепи дърва или прекопава градини.

Васко: Като ходя да питам по обекти насам-натам и ми прави впечатление, че без да имаш това средно образование не можеш никъде да започнеш работа. И аз им дам координати и те казват “ние ще ви се обадим” и до тук.

За да бъде конкурентен на пазара на труда, Васко е започнал да се обучава на самостоятелна подготовка в местната гимназия и му остава само една година до завършване на средно образование. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
От РЗИ-Стара Загора информират, че през изминалата седмица са регистрирани…