НАЙ-НОВИ:

Най-необичайният и интересен факт за цвета на очите

Цветът на очите е характеристика, определяна от пигментацията на ириса.

Най-необичайният и интересен факт за цвета на очите: всички хора са синеоки. Кафявите очи всъщност са сини под кафявия пигмент, което е резултат от генетична мутация.

Светлооките хора живеят най-вече в Северна Полша, балтийските страни, Швеция и Финландия. Най-голям процент тъмнооки хора живеят в Португалия и Турция.

Различният цвят на очите се обяснява с факта на излишък или дефицит на меланин поради заболявания, наранявания, генетични мутации. Феноменът на различните цветове на очите се нарича хетерохромия. При частична хетерохромия ирисът е разделен на две части. С абсолютна хетерохромия човек има два различни цвята на ириса: единият може да бъде син, а вторият – кафяв. На планетата има 1% от хората с това необичайно отклонение.

При ярка светлина или екстремен студ цветът на очите на човек се променя. Това интересно явление се нарича хамелеон.

Тъмните очи са издръжливи и упорити, но в кризисни ситуации са раздразнителни.

Интересното е, че повечето хора със сиви очи са решителни и издръжливи.

Цветът на очите е показателен за географското наследство. Хората със сини очи са по-чести в северните райони, с кафяви на места с умерен климат, хората с черни очи живеят в екватора. Повечето хора със сини очи живеят в балтийските страни. Интересен факт: в Естония 99% от жителите имат сини очи.

Кафяви очи

Лешниковият (кафяв) цвят на очите всъщност е син. В този случай външният слой на ириса съдържа значително количество меланин, което води до абсорбиране както на високочестотна, така и на нискочестотна светлина. Отразената светлина като цяло води до кафяв (лешников) цвят.

Кафявото е най-често срещаният цвят на очите на планетата. Хората с кафяви очи вдъхват повече доверие на другите, отколкото синеоките – този интересен факт е установен от японски психолози.

50% от хората с кафяви очи са резервирани.

Черен цвят на очите

Структурата на ириса на хората с черни очи е подобна на структурата на хората с кафяви очи. Концентрацията на меланин в него е толкова висока, че падащата върху него светлина на практика се абсорбира напълно. Черният цвят на очите е най-често срещан сред монголоидната раса в Източна, Югоизточна и Южна Азия. В тези региони ирисът на новородените бебета вече е наситен с меланин.

Блатен (лешников) цвят на очите

Блатен (лешников) цвят на очите е смесен цвят, причината за появата му се дължи на умереното съдържание на меланин във външния слой на ириса. В зависимост от светлината блатните очи могат да придобият кафеникаво-зелен, златист и кафяв оттенък. Лешниковият цвят е комбинация от кафяво (лешниково), синьо или светло синьо.

Сини очи

Синият цвят на очите е резултат от разсейване на светлината в стромата. Колкото по-ниска е плътността на стромата, толкова по-дълбок е синият цвят. Външният слой на съдовете на ириса, образуван от колагенови влакна, се отличава с тъмно син цвят. Ако влакната на външния слой на ириса се характеризират с ниско съдържание на меланин и ниска плътност, окото има син цвят, докато ирисът не съдържа нито сини, нито сини пигменти.

Син цвят на очите

Синият цвят на очите, за разлика от синия, се дължи на факта, че стромата има по-висока плътност на колагеновите влакна. Колкото по-висока е плътността на влакната, толкова по-светъл е цветът.

Синият цвят на очите се дължи на мутация в гена HERC2, което води до намалено производство на меланин в ириса. 75% от коренното население в Германия имат сини очи.

Сиви очи

Сивият цвят на очите е подобен на синия цвят, докато плътността на влакната на външния слой е по-висока. Ако плътността не е толкова висока, цветът на очите ще бъде синьо-сив. Сивият цвят на очите е най-често срещан сред жителите на Северна и Източна Европа, в някои региони на Северозападна Африка, както и сред жителите на Пакистан, Иран и Афганистан.

Червени очи

Най-необичайният и интересен цвят на очите, червеният, обикновено се среща при албиноси. Поради липсата на меланин, ирисът на албиноси е прозрачен и изглежда червен поради кръвоносните съдове. В някои случаи червеното, смесвайки се със синия цвят на стромата, дава лилав цвят на очите. Такива отклонения обаче се откриват при изключително малък брой хора.

Жълт цвят на очите

Жълтият цвят на очите е изключително рядък. Жълтият цвят се образува, когато пигментът липофусцин (липохром) е много бледо на цвят в съдовете на ириса. Въпреки това, в повечето случаи фактът на този цвят на очите се дължи на наличието на бъбречно заболяване.

Кехлибарен цвят на очите

Кехлибареният цвят на очите се обяснява и с наличието на липохром в ириса, който също се съдържа в зелените очи. Кехлибареният цвят на очите има монотонен светложълто-кафяв цвят, понякога червеникаво-меден или златисто-зелен оттенък.

Зелени очи

Зеленият цвят на очите се дължи на факта, че съдържанието на меланин е незначително. Във външния слой на ириса се разпространява необичаен светлокафяв или жълт пигмент липофусцин. Заедно със синия или циановия цвят, резултат от разсейването в стромата, се получава зелено.

1.6% от хората на планетата имат зелени очи, това е най-рядкото, тъй като е унищожено  от доминиращия кафяв ген. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Събота е ден, в който е добре да си припомним…