НАЙ-НОВИ:

Наричат язовир „Батак“ морето на Родопите

Язовир „Батак“ е разположен в Западните Родопи на около 4 км от едноименния град, на 12 км от Велинград и на около 160 километра югозападно от Стара Загора. Изграден е на река Мътница. Той е сред най-големите язовири в България. Площта му е 22 кв. километра, а обемът му – 309 млн. куб. метра.

[ad id=”225664″]

Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг е летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин.

Наричат язовир „Батак“ морето на Родопите. Във водите му се ловят сом, шаран, кефал, костур, толостолоп, червеноперка.

Районът около язовира се отличава с богата фауна и флора. Има много красиви места, подходящи за пикници. Срещат се и останки от старинни развалини. Всичко това в създава прекрасни условия за развитието на туризма и спортния риболов.

[ad id=”236993″]

Над язовир „Батак“ се издигат живописни върхове. В подножията им, където поляните и водата срещат се образуват приказни заливчета. Три от 17-те т.нар. биосферни резервата в страната се намират около язовира.

През зимата курорта „Язовир Батак“ е привлекателно място за ценителите на зимните спортове. Има изградена писта, дълга 1500 метра. В долната част тя е полегата, подходяща за начинаещи.

[ad id=”238430″]
image1 (9K)

На територията на курорта са построени много хотели, еднофамилни къщи и вили. Има и доста заведения за хранене.

В района може да посетите и много исторически и културни забележителности в близките градове – Велинград, Пещера и Батак. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Тази страница вече не съществува. Извинете за неудобството.