НАЙ-НОВИ:

Начинът, по който да дисциплинираме децата с думи

Когато бебетата ни порастват и се превръщат в деца, те осъзнават, че са отделни личности от нас, техните родители. Развиват собствена воля и чувство за самостоятелност и това е чудесно. Предизвикателството е да намерим баланса – да им позволяваме да бъдат себе си, но и да изпълняват това, което се очаква от тях.

Необходимо е да прилагаме дисциплина за доброто на всички – така че животът вкъщи да върви гладко, а децата ни да развият уважение към себе си, към околните и към заобикалящата ги среда. Да се използва физическа сила или принуда не е начинът и може да навреди повече, отколкото да помогне.

Ето няколко метода да приучим децата към дисциплина, използвайки думи и подходящ език на тялото.

  1. Успокойте детето

Ако детето ви е разстроено, а вие се опитвате да му давате нареждания в този момент, то просто няма да е в състояние да ги чуе. Изчакайте, докато спре да плаче и се успокои и тогава говорете по темата.

  1. Използвайте “Искам”

Вместо да казвате “Стани”, пробвайте с “Искам да станеш”. Вместо “Не скуби косата на сестра си” – “Искам да не скубеш косата на сестра си”. Този подход работи добре при деца, които не обичат да им се нарежда. По този начин вие въздействате на техните емоции и те са по-склонни да се съгласят и да съдействат.

  1. Отидете при него

Вместо да викате на детето от другия край на стаята (или по-лошо – от другия край на жилището), отидете при него и му кажете какво искате лице в лице. Помнете, че възпитавате модел на поведение. Ако сега му викате, след години то ще прави същото с децата си.

  1. Установете контакт

Няма смисъл да карате детето да направи нещо, ако сте с гръб към него или в другата стая. Отидете при него и клекнете, за да сте на една височина. Така ще имате директен зрителен контакт, докато говорите. Ако телевизорът е включен, изключете го. Вниманието на децата се задържа за кратко, затова е важно да се уверите, че нищо не го разсейва и е пълноправен участник в разговора, лице в лице.

  1. Използвайте правилния език
image1 (9K)

Методът “когато…, тогава…” може да бъде полезен при разрешаване на проблеми. Например ако вие искате детето ви да си оправи стаята, но то иска да излезе с приятели, вместо да кажете категорично “Оправи си стаята сега!”, опитайте с “Когато си оправиш стаята, можеш да излезеш с приятели, разбира се”. Казвайки “Когато си оправиш…” вместо “Ако си оправиш…” създавате впечатлението, че очаквате работата да бъде свършена. Така утвърждавате авторитета си по един добър начин и без битки.

Източник: Иуомън бг Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Днес е Атанасовден. Народът нарича празника още Средизима. Вярва се,…