НАЙ-НОВИ:

Началникът на “Спешно отделение”-Стара Загора д-р Василева днес е в дежурния екип и поздравява всички колеги за празника

В Световния ден на здравето дежурният екип на “Спешно отделение” към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” – Стара Загора поздравява всички свои колеги с Празника на здравния работник, който в България официално се чества от 1964 година.

Днес на смяна от 7,30 сутринта грижи за пациентите полагат лично Началникът на отделението д-р Милена Василева, д-р Фатмегюл Кямил, старша сестра Галина Нейкова, медицински фелдшери Маргарита Петкова и Мариана Цветкова, както и мед. сестра Мария Рафаилова.

В залата имаше трима болни с дихателна недостатъчност, с лек инсулт и с коремни болки. Единият от тях е учителката Красимира Станкова, която каза за ЗАРАТА, че е много благодарна на екипа, положил всички усилия за облекчаване на състоянието ѝ и пожела на всички здраве и успехи.

Д-р Василева, как преминава смяната Ви до този час?

– Бих казала рутинно и добре, че няма тежки случаи. Днес приемаме обаждания и поздрави, усмихва се лекарката. Имам една пациентка от Казанлък, която никога не ме забравя. Помня я само като Пепи, но тя винаги съумява да ме разплаче с добрите си думи.

Но за съжаление не всички дни са като днешния?

– Да, така е. Понякога хвърчим през цялото време на смяната с много тежки случаи, сбивания, катастрофи, ексцесии и агресия от близките на пациентите. Предполагам, че не Ви казвам нищо ново, а и не искам на празника да говорим за това. Екипът на отделението е от 54 човека – все сърцати специалисти и страхотни професионалисти и работят като отлично смазана машина. Искам да им засвидетелствам уважение и признателност за труда, да бъдат здрави, много щастливи и оценени тези мои прекрасни момичета! Благодаря им, обичам ги! Поклон за невероятното търпение, което запазват, защото повярвайте ми – при нас е много тежко. Ние сме единственото Спешно отделение в област Стара Загора. Да, единственото по статут и по закон. В частните и общинските болници има само спешни кабинети и спешни центрове и затова повечето случаи се пренасочват към нас, включително и от Нова Загора, които са към Сливен.

Старша сестра Галина Нейкова поиска също да поздрави колегите си:

– Пожелавам на всички да се съхранят като Човеци, защото след толкова години синдромът на изпепеляването е факт. Трудът ни е натоварен психологически и физически, затова нека да работим все така екипно, както досега – с баланс и прекрасен микроклимат. Доказано е, че само 8 % от благополучието на хората в Българя  зависи от здравеопазването, а пациентите, потърсили помощ при нас, зависят на 100% от нашия професионализъм, грижи и човечност. Дори и да прозвучи нескромно, с открито чело казвам, че тук ние спасяваме живот. Иска ми се да имаме по-малко скандални пациенти, иска ми се да виждаме повече благодарност в очите на хората, на които се е наложило да ни потърсят за помощ, защото понякога и само това е достатъчно, за да работим с нови сили.

На всеки празник се полага и хубав купон. Планирали ли сте го тази вечер?

– Разбира се, отиваме всички на ресторант, с музика, ще танцуваме, като се надяваме колегите, които ще застъпят нощна смяна да дойдат мааалко по-раничко – шегува се д-р Василева. За съжаление те няма да присъстват, при нас е така – “непрекъснат режим”.

Разбрах, че в екипа има и танцьори?

– Да, от няколко години аз и старшата сестра играем народни танци в  старозагорския клуб “Веселие” и се чувстваме страхотно, чудесен релакс за сетивата и физиката ни. Довечера пак ще покажем какво сме научили – сподели д-р Милена Василева.

Екипът на ЗАРАТА благодари на всички здравни работници за професионализма и надеждата, която дават на пациентите си, както и за вниманието, за благородството и морала, въпреки неразбирането и разочарованието , които срещат понякога! Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се извини…