НАЙ-НОВИ:

Мултимедийната презентация “Стара Загора – град от древността” е уникален продукт, даващ нови възможности за развитие на региона

Един от най-амбициозните мултимедийни проекти, представящ Стара Загора от дълбока древност до наши дни, вече е факт. След 18 месеца добре координирано сътрудничество между обществени организации, културни институти, граждани, фирми, структурни звена на общината и екип от специалисти в мултимедията, градът ни притежава модерна презентация инсталирана на компакт диск. Презентацията е организирана в 6 раздела: История, Култура, Образование и наука, Туризъм и спорт, Общински проекти и Населени места. Оригиналните дизайнерски решения и добрата организация на информацията дават възможност за бърз достъп до интересуващата ви информация, както в ръчен режим на управлвление, така също и в автоматичен режим. Продуктът е ориентиран предимно към широк кръг потребители в туристическия бранш. Разнообразието на информацията обаче го прави подходящ и за образователните институции, инвеститорите, за българите в чужбина и други потребители.

Раздел История показва експозициите на Регионалния исторически музей, Музейните обекти, Културно историческите забележителности, както и презентацията за Стара Стара Загора до днес.

Раздел Култура показва Културните институти, Културният календар , Православните храмове и Паметниците в града.

Раздел Образование и наука представя Тракийския университет

Раздел Туризъм и спорт представя възможностите за туризъм, както в града, така също и в планината, вблизост до него. Оригинално разработените виртуални туристически и пешеходни маршрути, парковете и градините, зоопарка и спортните обекти, изграждат една много пъстра и интересна мозайка, насочена към интересите на туристите.

Раздел Общински проекти представя с богат снимков и текстови материал реализираните обекти по европейските, национални и регионални програми.

Раздел Населени места преставя всички 51 села в общината. Тук можете да се запознаете с празниците на Райската ябълка в с.Хрищени, на пелина в с. Змейово, на ориза в с. Християново, на черешата в с.Кирилово, Енъовден на Старозагорските бани и други подобни.

Мащабната мултимедийна енциклопедия е на български и английски език и притежава огромен ресурс за развитие както по отношение на периодична актуализация на презентацията, така също и в издаването й на различни езици. Например на руски, френски, немски, испански, а защо не на японски и китайски език.

Разпространението й може да доведе до сериозно повишаване на туристическия поток към нашия град, убедени са инициаторите за създаването на този продукт.

Презентацията дава възможност за издаването и на тематични мултимедийни продукти от този тип в различните области и поставя на дневен ред въпросът за дигитализация на културно-историческото наследство на Стара Загора. Трябва да се помисли и за възможностите този продукт да бъде достъпен за старозагорци. Например да се продава в Туристическия информационен център и в РИМ. Може да се помисли и за възможност да бъдат ползвани в библиотека Захари Княжески и библиотека Родина.

Община Стара Загора и екипът на инж. Методи Губеров заслужават поздравления за направеното. Поздравления заслужават и обществените и културни институции, фирмите и гражданите предоставили своите архиви за реализацията на Стара Загора – град от древността.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
НАУКА ОFFNEWS Подкрепената от Бил Гейтс биотехнологична стартъп компания Editas…