НАЙ-НОВИ:

Мюфтийството ще си плаща борча разсрочено до 10 години

До 10 години отсрочка получиха вероизповеданията, за да успеят да си изплатят дълговете към държавата. Такива промени в Закона за вероизповеданията внасят от ГЕРБ. Обявиха го вчера лидерът на ПГ на партията Цветан Цветанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова на брифинг в парламента.

Цветанов отрече твърденията за опрощаване на дълга на Мюфтийството, като уточни: “Няма опрощаване, а има отсрочване”. Менда Стоянова пък обясни, че процедурата за разсрочване е предвидена в Данъчно-процесуалния кодекс /ДОПК/, но става въпрос за стопански субекти, каквито вероизповеданията не са. Затова и промените се правят в Закона за вероизповеданията, като ще се използва механизъм, заложен в ДОПК, според който вероизповеданията да бъдат приравнени на стопанските субекти и да може да им се начислява лихва.  Освен това се изисква и предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочването.

НАП пък ще бъде оторизиран да издаде акта и да следи за начина, по който се изпълнява процедурата.

Стоянова даде да се разбере, че сега вероизповеданията могат да погасят борчовете си с държавната субсидия, а с даренията, които получат, да покриват другите си разходи.

Механизмът на погасяването не е ясен към момента, защото всяко вероизповедание ще се споразумява с НАП какъв срок избира, като Цветанов допусна, че едно от тях може да поиска да изплати задълженията си за година и нещо, а друго пък да предпочете тригодишен срок.

Според Цветанов разсрочването на дълговете от страна на държавата гарантира националната сигурност, както преди това я гарантираше и намерението за тяхното опрощаване.

Само преди два дни ГЕРБ даде заден и се отказа от внесения заедно с ДПС проект за опрощаването на дълговете на вероизповеданията. Те са натрупани от неплащане на осигуровки и други данъци към държавата. Експерти се произнесоха, че амнистия на задължения по Конституция може да даде само президентът, а обществото настръхна, че на Главното мюфтийство се опрощават 8 млн. лв., докато за бебешки кувьози хората събират капачки. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Дъщерята на Димитър Желязков е с обвинение от спецпрокуратурата. То…