НАЙ-НОВИ:

Модерна база и атрактивно обучение в Гимназията по облекло и хранене „Райна Княгиня”

Нов прием в ПГОХ „Райна Княгиня”, в който учениците учат, работят и трудът им се заплаща

Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня”- Стара Загора е създадена през далечната 1927 година. В началото Девическото домакинско училище “Пробуда” е училище за домакинята. По-късно момичетата започват да се обучават по професии, които се търсят в обществото. През 1985 година се сливат два техникума – по облекло и по обществено хранене.

Днес директор на ПГОХ „Райна Княгиня” е г-жа Зина Камбурова. Икономист и преподавател с 26 години учителски стаж и 6 години като директор. До 2010 година работи като учител в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски”.

Raina Kniaginia (1)_resized

Г-жо Камбурова, какви професии и специалности предлага ПГОХ „Райна Княгиня” на учениците?

Приемът при нас е след седми и осми клас. В момента имаме 440 ученици, разпределени в 6 специалности:

– професия „Хотелиер“, специалност „Организация на хотелиерството“

– професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“

– професия „Екскурзовод“ – специалност „Екскурзоводско обслужване“

– професия „Готвач“, специалност „Технология на кулинарните изделия“

– професия „Хлебар – сладкар“, специалност „Производство на сладкарски изделия“

– професия „Моделиер – технолог на облеклото“, специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“

За новата учебна година ще имаме прием по следните професии и специалности:

  • Прием след 7 клас с интензивно изучаване на английски език

– професия „Хотелиер“, специалност „Организация на хотелиерството“

– професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“

  • И прием след завършено основно образование

– професия „Готвач“, специалност „Технология на кулинарните изделия“

Всички ученици изучават интензивно английски език с 13 часа седмично, а в 8 клас и по три часа допълнително. Към него прибавете и чужд език по професията – така че обучението по езика не е никак малко и те получават една стабилна езикова подготовка, която им позволява да провеждат стажове в чужбина. Тази година отново ще изпратим ученици на летен стаж в Германия и Италия – Римини.

– Как протичат часовете по практика?

Осигуряваме на всички наши ученици производствена практика на реални работни места. Съдействат ни много старозагорски фирми, хотели и ресторанти. Учебната практика се провежда в кабинетите при нас.

Преди няколко месеца приключи ремонтът на кухните в учебната сграда. Сега в часовете по практика учениците разполагат с ново, модерно, професионално оборудване.

Финансирането е осигурено по Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“на МОН и с 10 % съфинансиране от бизнеса в Стара Загора. Осигурените средства са в размер на 100 000 лева. Ремонтирахме и обзаведохме кухненския блок с иноксово кухненски уреди, газови котлони, блендери, готварски печки, шкафове, работни маси. Условията в учебните работилници са много близки до реалните в производството.

В часовете по практика се приготвят ястия от традиционната българска кухня по учебна програма на МОН.

Държавните квалификационни изпити за придобиване на професия са два – теория и практика на професията и специалността. Изпита по практика е много интересен и атрактивен, защото учениците приготвят по три ястия, които презентират пред комисия, в която задължително има представител на бизнеса.

– Къде продължават образованието си вашите ученици?

Доволни сме когато младежите продължават образованието си в същата насока. Човек цял живот трябва да инвестира в образованието си, да надгражда, да се усъвършенства. Повечето кандидатстват в Университета по хранителни технологии в Пловдив, в Колежа по кулинария в Добрич, в Тракийския университет. Други изцяло сменят попрището и продължават в икономически висши училища.

 – Имате ли информация как се реализират възпитаниците на ПГОХ „Райна Княгиня” след завършването им?

Всяка година събираме такава информация на завършилите випускници. Обикновено 50 % продължават образованието си, около 30 % започват работа по специалността, а останалите правят това на малко по-късен етап.

Мария Куманува, например е наша ученичка, която в момента ръководи собствен бизнес и ни съдейства при реализирането на производствената и учебната практика. Други вече успешно работят в чужбина. Според мен професията „Готвач” е много престижна. Тя дава възможности за работа не само в България, а и в реномирани заведения в Европа. Заплащането е много добро и най-важното е – има търсене от страна на бизнеса.

 – Предстои Панорамата на професионалните гимназии в Стара Загора. С какво ще се представите там?

Както всяка година ПГОХ „Райна Княгиня” ще презентира училището по много атрактивен начин. Подреждаме щанд, отрупан с много вкусни изкушения и винаги се радваме на голямо внимание. Тази година масата е под надслов „Празнична вечеря за двама“. Ще се представим с менюто от Регионалното състезание в Сопот. Отново ще имаме „най-вкусното“ представяне!

Новото е, че за първа година ще има подредени маси на бизнеса. Ще участва и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Целта на Панорамата е да се запознаят седмокласниците и осмокласниците и техните родители с възможностите за продължаване на образованието и да направят правилния избор за тях.

– Ще има ли дуалното обучение през учебната 2016/2017 година?

– Смело мога да кажа – да. В момента работим по този проект съвместно с МОН, РИО – Стара Загора и екипа за управление на проекта „Българо-швейцарски модел на дуално обучение“. Паралелката е прием след 8 клас професия „Готвач“. Имаме подкрепата на 12 работодатели, които ще осигурят 26 работни места за учениците. Това е нещо ново и за нас, и за бизнеса, но надявам се много полезно за бъдещите ученици и тяхната професионална подготовка и реализация.

– Колко абитуриенти ще изпратите тази година?

През 2016 година завършват три паралелки – 72 абитуриенти. Традиционно балът им ще бъде в ресторант „Верея” в Стара Загора. Това е един от ресторантите, с които работим по време на стажовете.

– Пожелайте им нещо за финал.

 Пожелавам им да бъдат дръзки и да следват мечтите си!

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Отборът на „Берое“ 2002 победи като гост „Асеновец“ 2002 (Асеновград)…