НАЙ-НОВИ:

Създаване на информационна база на младежите, които нито учат, нито работят

За първото деветмесечие на 2019 година, броят на младежите, които нито учат, нито работят е почти 167 000. Това са данни на НСИ. Броят  е по-малък с почти 14 на сто в сравнение на същото деветмесечие на 2018 г., но все още 167 000 е голямо число.

Това заяви за БТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министерството ще работи с тази група младежи, като първо ще бъде създадена информационна база за това кои са, къде са намират, икономическите причини, поради които не работят. След това ще се търси възможност за професионално ориентиране с конкретни мерки за обучение, включително наставничество и развитие на дуалната форма на обучение, допълни тя.

Най-често такива хора биха искали много бързо да видят връзката между образованието и работата, заяви министър Сачева. Ще има курсове за дигитални умения, по предприемачество, както и по социални, комуникативни умения, които са ключови за намирането на работа.

В момента най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост – 29,8 на сто, в търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети – почти 15 процента, в административни и спомагателни дейности – 8,7 на сто, хотелиерство и ресторантьорство – 7, 8 на сто, строителство – 7,7 на сто, сподели министър Сачева.

Най-търсените професии в момента са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия. Изключително търсени са и хората, които полагат грижи за други хора, както и заетите в сферата на професионалните услуги – бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и други, каза министър Сачева. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Меркурий влиза в тригон с Уран -  време за вземане…