НАЙ-НОВИ:

Мъртвото вълнение – как да го разпознаем

Бурно море и мъртво вълнение – сравнително нетипичната комбинация е валидна за почти цялото Черноморие в момента.

Август е месецът на отпуските и плажовете са пълни с плажуващи. Какво трябва да знаем за мъртвото вълнение и какви рискове крие морето през август –това разказва един от най-опитните спасители в Бургаско Васил Алексиев, пише Gramofona.com.

Той отговаря за сигурността на плажа в Крайморие и признава, че в последните два дни, когато морето е особено опасно, той и колегите му постоянно вадят от водата хора, подценили опасностите, които крие морето.

В момента се наблюдава частично мъртво вълнение в комбинация с висока ветрова вълна. Много хора се подлъгват, защото си мислят, че  вълната е само от вятъра и ще ви избута на вън, а това не е така, обяснява Васил Алексиев.

Има няколко неща, които могат да ни подскажат, че в момента морето е опасно, разказва опитният спасител:

– Ако навътре в морето има висока вълна, която на брега се снишава и цялата е в пяна, то това означава, че има мъртво вълнение.

image1 (9K)

– Когато сте във водата до коляно и усещате как краката ви потъват, то това също е сигурен знак, че има мъртво вълнение.

– Когато вървите в морето и усещате как се появяват едни малки ямички под краката ви, които ви карат да се люшкате, по-добре не влизайте навътре. Това е още един от признаците за мъртво вълнение.

В този случай човек трябва да застане косо по течението, за да може то само да ни избута към брега. Това е способ, който се използва в бързотечащи води. Тялото се завърта на 45 градуса и дори без допълнителни движения, течението само ни приближава към спасителния бряг.

По принцип мъртвото вълнение продължава 3 дни. През есента – септември и октомври, то може да е и по-продължително, от 6 до 9 дни.

“Почти винаги мъртвото вълнение идва след големи вълни. Реално мъртвата вълна е остатък от вълната, която е била преди това”, обясни Алексиев.

Горната, видима част е изчезнала. Морето е гладко като тава и е привидно тихо, но вълната е отдолу.

Обикновено след мъртвото вълнение идва още една опасност и това са дънните ями.

При тях най-големият риск всъщност е елементът на изненадата, пояснява Васил Алексиев. „В този момент най-важното е да не се губи самообладание. По принцип дънните ями не са много големи. Те са с диаметър от около 60 см., много рядко стигат до метър. Така че, ако се успокоите и загребете два-три пъти с ръце, просто ще се измъкнете“, обясни спасителят.

Във всяка една рискова ситуация, най-важното е да не губите самообладание. Ако има хора наблизо, викайте за помощ. А ако сте направили грешката да сте сами, просто се успокойте и опитайте да си припомните най-важните съвети в подобна ситуация.

И не забравяйте – морето винаги е опасно, но ако не надценяваме възможностите си и не подценяваме рисковете, то тогава ще можем да се наслаждаваме на спокойна и приятна почивка. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
На 13.08.2019 г. около 10 ч. в РУ - Гълъбово…