НАЙ-НОВИ:

Mинистър Вълчев: Има най-голям недостиг на учители па математика и физика

[ad id=”225664″]

В образователната система има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това заяви за bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема, допълни той.

[ad id=”263680″]

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв. Важен е и престижът на професията, напомни той.

[ad id=”237001″]

По думите на Вълчев проблем с училището към Техническия университет няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера. Казусът е само в правоотношенията на директора на училището, а не в това то да е към ТУ, уточни министърът. Подобни проблеми щели да се решат с подготвени промени в Закона за висшето образование.

Просветното министерство ще изпълни и поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници със закупуване на шкафчета, осигуряването на електронни варианти на учебниците и намаляване на броя на учебните тетрадки. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Сбъркани законови промени доведоха през тези дни до огромни опашки…